EBRD zastavuje financování nových solárních projektů na Ukrajině, dokud nebudou zavedeny aukce pro obnovitelné zdroje energií

V rámci svého projevu bankéřka zdůraznila, že banka je znepokojena tím, že ukrajinský parlament nepodniká kroky pro náhradu zeleného tarifu dalšími racionálními způsoby podpory rozvoje obnovitelných zdrojů energie v zemi, zejména energetickými aukcemi. Dle slov bankéřky již vyčerpal zelený tarif svůj potenciál pro stimulaci rozvoje obnovitelných zdrojů energie v zemi a nyní se stal břemenem pro státní rozpočet, z něhož se hradí rozdíl mezi zelenou sazbou a sazbou pro výrobu energie tradičními zdroji. Finanční prostředky ve výši 250 milionů EUR, které EBRD přidělila v rámci programu USELF III pro projekty v oblasti obnovitelné energie letos v létě, jsou nyní téměř vyčerpány. Nový program pro obnovitelné zdroje energie může banka zvažovat teprve po zavedení aukcí, což sníží sazby za energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů energie.
EBRD nyní plánuje vyčlenit 2 mil. až 4 mil. USD na vývoj infrastruktury pro realizaci aukcí a touto cestou podpořit další rozvoj obnovitelných zdrojů energie.
Ukrajinský parlament nyní projednává osm návrhů zákonů, tykajících se nového systému podpory obnovitelných zdrojů energie v parlamentu, včetně přechodu ze zeleného tarifu, který výrazně převyšuje tarif pro tradiční zdroje energie, do aukčního systému.


  • Země: UA – Ukrajina
  • Datum zveřejnění: 20.11.2018

Zdroj: www.interfax.com.ua    
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Kyjevě.

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme