EET: Bez změny certifikátu máte smůlu, první vyprší v listopadu

Podnikatelům nebudou elektronicky evidovány tržby, pokud zapomenou na důležitou povinnost. Finanční správa proto připomíná poplatníkům, aby si zkontrolovali platnost svého certifikátu k EET a včas si ho vyměnili za nový.



„O EET se hodně mluví, ale to, že končí platnost prvotních pokladních certifikátů, mnozí zástupci byznysu nevědí, nebo zapomněli. A je to pro ně zásadní zpráva,“ upozorňuje podnikatel a poradce Michal Dvořáček.

Platnost prvních certifikátů, které byly generovány při zavádění elektronické evidence tržeb (EET), skončí ještě v letošním roce. Podle správce daně expiruje v listopadu 2019 celkem 38 tisíc pokladních certifikátů, další desetitisíce podnikatelů se dočkají v únoru a březnu 2020.

Certifikáty slouží k podpisu datových zpráv o EET a obecně platí jen tři roky. „Výměna se týká všech poplatníků, kteří si certifikát vygenerovali hned na počátku EET a dosud jej v pokladním zařízení používají. Pokud nedojde k výměně a datové zprávy budou podepisovány starým certifikátem, nebudou tržby evidovány,“ varuje generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

A zároveň radí, jak na povinnost nezapomenout: „V případě, kdy si poplatník zadal nebo zadá ve webové aplikaci EET svou e-mailovou adresu, bude mu informace o končící platnosti doručena v předstihu.“

Výměnu neodkládejte

Činnosti spojené s generováním pokladních certifikátů se provádějí ve webové aplikaci Elektronická evidence tržeb na Daňovém portále. V části „CERTIFIKÁTY“, ve webové aplikaci EET, je možné ověřit dobu platnosti pokladního certifikátu, ale také využít službu upozornění na konec jeho platnosti. K tomu stačí ve stejné části aplikace do pole „Email pro upozornění“ zadat kontaktní e-mailovou adresu. Na tu budou poplatníkovi zaslány postupně tři e-maily s upozorněním o blížící se expiraci.

„Upozorňovací e-maily jsou odesílány v pravidelných intervalech, a to dva měsíce, dva týdny, a pokud nedojde k vygenerování nového certifikátu, tak ještě tři dny před vypršením jeho platnosti. Je to další způsob, jak chceme poplatníkům nabídnout maximální informační servis, aby nedocházelo ke zbytečným komplikacím,“ doplňuje Richterová.

Počty expirujících pokladních certifikátů se snižují v závislosti na tom, kolik poplatníků si již certifikát vyměnilo za nový. Finanční správa doporučuje poplatníkům, aby výměnu neodkládali. Po expiraci nebo zneplatnění není možné certifikát znovu obnovit ani prodloužit. Vydání certifikátu je bezplatné.

Přesný postup a odpovědi na často kladené otázky v souvislosti s výměnou pokladního certifikátu najdete na stránkách www.etrzby.cz nebo http://epodpora.mfcr.cz.

Jak postupovat?

  • Nepamatujete si, kdy proběhlo generování Vašeho pokladního certifikátu, a chcete zjistit, zda se Vás výměna týká? Na http://epodpora.mfcr.cz/cs/seznam-okruhu si ověřte dobu platnosti Vašeho pokladního certifikátu.
  • Zjistili jste, že se blíží konec platnosti Vašeho pokladního certifikátu? Na stejných stránkách si vygenerujte nový pokladní certifikát.
  • Vygenerovali jste si nový certifikát a zajímá Vás, co udělat s tím původním? Nahraďte ve Vašem pokladním zařízení původní novým certifikátem. Poté je vhodné nepoužívaný pokladní certifikát zneplatnit.
  • Chcete si zkontrolovat, zda jsou Vaše tržby evidovány nově vygenerovaným pokladním certifikátem? Zkontrolujte, zda je sériové číslo pokladního certifikátu uvedené v detailním výpisu tržeb shodné se sériovým číslem nově vygenerovaného pokladního certifikátu.
  • Chcete dostávat upozornění e-mailem v případě blížícího se konce platnosti? Nastavte si na zmíněném webu e-mailovou adresu pro zasílání upozornění.
  • Nemůžete se přihlásit do webové aplikace EET, abyste mohli podniknout výše uvedené kroky? Požádejte o nové heslo nebo o nové autentizační údaje.
  • Zajímá Vás, jak získat detailní výpis tržeb? Požádejte o něj ve webové aplikaci Elektronická evidence tržeb.


jap

Doporučujeme