Egypt a obnovitelné zdroje energie

Egypt zrychluje zavádění obnovitelných zdrojů energie. Podle zprávy Světové banky, která byla uvedena i stanicí CNN, Egypt, Tunis a SAE jsou mezi zeměmi, které se v roce 2018 věnovaly usilovně rozvoji obnovitelných energií.
Během posledních sedmi let zaznamenaly arabské země vskutku pozoruhodný rozvoj tohoto odvětví získávání energie. Ve všech zemích je to hlavně zásluhou investic pocházejících z privátních zdrojů.
Podle této zprávy, Egypt vzrostl z 10 bodů Regulačních ukazatelů pro udržitelnou energii na 68 bodů do roku 2018 a tím se zařadil mezi 36 top zemí světa v tomto oboru. Zásluhu na tom má skutečnost, že Egypt právě uvedl do provozu jednu z největších solárních elektráren na světě.
Dnes Egypt získává z obnovitelných zdrojů 3.7 GW. Egypt tvrdí, že má na zvyšování podílu dostatek vodních, solárních, větrných zdrojů stejně jako biomasy. Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje energie IRENA odhaduje, že do roku 2035 by měl Egypt generovat až 53 procent elektřiny z těchto zdrojů. Předpokládá se, že tím ušetří až USD 900 miliónů ročně. Dosažení těchto skvělých výsledků, ale představuje v současné době investovat do tohoto odvětví z dnešních USD 2,5 miliónů až USD 6,5 miliónů ročně.
Další pořadí dle Regulačních ukazatelů Světové banky jsou z arabských zemí Tunis – 76 bodů, SAE – 72 bodů, Jordánko – 63, Saudská Arábie – 31 bodů, Katar – 28 bodů. Na úplném vrcholu žebříčku jsou podle těchto indikátorů Německo, Velká Británie a Švýcarsko.


  • Země: EG – Egypt
  • Datum zveřejnění: 06.01.2019

Zdroj: Egypt Press Review
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Káhiře

 

Souborové přílohy

• Teritorium: Afrika | Egypt | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme