Egyptský megaprojekt

Egypt pokračuje ve svých plánech výstavby hlavního města. Egyptská vláda se stále snaží koncentrovat své úsilí na dokončení svého megaprojektu výstavby nového administrativního hlavního města uprostřed pouště. Ve snaze dále rozpohybovat celý proces přichází nyní s plánem relokace 51.000 administrativních zaměstnanců z 31 ministerstev a dalších vládních organizací do toho vznikajícího města.
Jelikož si vláda samozřejmě uvědomuje, že to nebude jednoduchý úkol, navrhuje dvě fáze přesunu. V první fázi asi polovina z plánovaného množství zaměstnanců z různých ministerstev bude jakýmsi testem, na kterém se ověří další postup. Tito zaměstnanci mají mít totiž znalosti a dovednosti, které nejsou až tak běžně rozšířeny ve státní správě. Mezi ně hlavně patří počítačová gramotnost a dobrá znalost angličtiny.
Výstavba tohoto města patří mezi absolutní vládní priority. Do současné doby dosáhly výdaje 130 miliard egyptských liber. Vláda stále všechny přesvědčuje, že nové administrativní hlavní město bude dokončeno v roce 2019. Jen vládní sektor bude zahrnovat 36 budov, kde bude sídlit parlament, vláda a zároveň ve finále i 34 různých ministerstev.
Nedávno zde byla dokončena největší koptská katedrála v Egyptě, kterou osobně otevíral egyptský prezident.
Čína už v září 2017 potvrdila, že do tohoto megaprojektu bude investovat 11,2 miliard dolarů.


  • Země: EG – Egypt
  • Datum zveřejnění: 22.01.2019

Zdroj: Al-Masry Al-Youm
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Káhiře

 

Souborové přílohy

• Teritorium: Afrika | Egypt | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme