Ekonomika šlape na brzdu, narostla jen o 2,5 procenta

Česká ekonomika zpomaluje. Hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil jen o 2,5 procenta. Oproti podzimu roku 2018 je růst o 0,1 procentního bodu nižší. Potvrdily se tak odhady analytiků.



Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu, který v polovině května zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici takový vývoj odhadovali.

Zatímco za celý loňský rok rostla ekonomika o tři procenta, letošní odhady České národní banky hovoří jen o 2,5 procentech. Poslední vývoj očekávaný trend potvrzuje.

Se zpomalováním růstu ekonomiky klesá i důvěra podnikatelů a zástupců firem v budoucí vývoj. Přesto jde jen o nepatrnou korekci, jež zatím nevěští blížící se krizi.
 

Obchodní válka – brzda číslo 1

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy zpomaluje české hospodářství obchodní válka mezi Čínou a USA, která dopadá i na Evropu. Tuzemská ekonomika zároveň roste nejpomaleji mezi zeměmi V4 – zaostáváme za Slováky, ale především Maďary, jejichž HDP se v prvním čtvrtletí zvýšilo o více než pět procent.
 

„Tempo růstu české ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí meziročně pokleslo, když vykázalo úroveň 2,5 procenta. Oproti poslednímu čtvrtletí roku 2018, došlo v období od letošního ledna do března ke zvolnění meziroční dynamiky růstu spotřeby domácností, investic i vládních výdajů, přičemž se navýšil záporný příspěvek zahraničního obchodu. Maloobchodní tržby zůstaly na silné úrovni, zároveň je ovšem patrný pomalejší letošní rozjezd vládních investic,“ tvrdí Kovanda. 

Zdroji růstu HDP byly v 1. čtvrtletí především zahraniční poptávka, domácí spotřeba a hrubý fixní kapitál. Z nabídkové strany podle ČSÚ k růstu HDP nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl v kombinaci se službami a stavebnictvím.

„Podle předběžných odhadů byly hlavními faktory růstu české ekonomiky v prvním čtvrtletí zahraniční poptávka a spotřeba domácností. K tvorbě hrubé přidané hodnoty nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl, dařilo se i většině odvětví služeb či stavebnictví,“ potvrzuje ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Hrozba vyhrocení obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, k jejímuž naplnění dochází v těchto dnech, v celém prvním čtvrtletí podvazovala průmyslovou produkci v Německu. Ochabování průmyslové produkce v Německu následně brzdilo průmyslovou výrobu také v České republice,“ doplňuje ekonom Czech Fund.

Překvapení ekonomové

To, že se na českém hospodářství výrazně podepisuje vývoj v sousedním Německu, na kterém je tuzemská ekonomika závislá, potvrzuje i analytik společnosti Cyrrus Michal Brožka.

„Údaje z české ekonomiky dobře korespondují s dnes zveřejněným růstem HDP v Německu, které v prvním čtvrtletí rostlo shodným mezičtvrtletním tempem 0,4 %. S ohledem na horšící se vývoj kolem obchodních válek a protahující se nejistoty brexitu jsme snížili pro letošek odhad růstu české ekonomiky na 2,4 %,“ dodává ekonom.

„Zatímco celkový růst HDP nijak překvapivý není, tak nastíněná struktura vývoje ekonomiky v 1. čtvrtletí již ano. Velmi překvapivé je především konstatování ČSÚ, že dominantním faktorem růstu tuzemského hospodářství byl zpracovatelský průmysl. Pohled na slabý vývoj průmyslové produkce v 1. čtvrtletí totiž něco takového rozhodně nenaznačoval, “ prohlašuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.
jap

Doporučujeme