Emiráty Čechy vítají. Jsou pro nás čtvrtým největším dovozcem mimo EU

Spojené arabské emiráty jsou pro české podnikatele ideální destinací pro export i případné investice. Obchodní spolupráce funguje stále lépe, a to především díky České obchodní komoře (Czech Business Council) v Dubaji a její úzké spolupráci s agenturou CzechTrade.

„Když se Česká obchodní komora (CBC) v Dubaji zakládala, měla necelých 30 členů, při předloňském podpisu memoranda s naší agenturou asi 150. Dnes jsou jich více než tři stovky a číslo rozhodně není konečné,“ připomíná ředitel sekce služeb pro exportéry agentury CzechTrade Milan Ráž, který se letos v říjnu zúčastnil již 17. zasedání Czech Business Council in Dubai and Northern Emirates.

Na základě memoranda spolupracují CzechTrade a CBC na vytvoření ideálního zázemí pro tuzemské exportéry. A kooperace se daří. Vývoz z ČR do Emirátů zlomil předloni všechny rekordy a přesáhl dvacet miliard korun. V roce 2018 došlo k mírnému poklesu, který ale nebyl tak výrazný, jako u některých dalších zemí EU a nyní se už export opět nadechuje k růstu.

Do budoucna je plánováno další rozšíření hospodářské a obchodní spolupráce třeba v oblasti umělé inteligence nebo digitální ekonomiky. To probírali zástupci firem z ČR a SAE na nedávném Česko-emirátském obchodním fóru.

Nejvýznamnější arabský partner

SAE jsou už čtvrtým největším dovozcem z České republiky z mimoevropských zemí (po USA, Číně a Japonsku). Saldo obchodní výměny je v posledních letech vysoce aktivní. „Máme za sebou čtyři roky úspěšné spolupráce. Za rok bude završena úspěšná pětiletka návštěvou na Expo v Dubaji. CBC je opravdu výjimečnou komorou – neznám další, s níž by naše spolupráce fungovala na takové úrovni,“ prozrazuje Milan Ráž.

„Jako člověk, který zastupuje největší podnikatelský svaz v České republice, se léta zabývám tím, jak vypadají obchodní komory v zahraničí. Ne všude to vypadá tak, jak bych si představoval. Nicméně z toho, jak funguje komora v Emirátech, jsem nadšen,“ sděluje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Radek Špicar.

Čeští podnikatelé si pochvalují, že jim CBC a CzechTrade otevírají dveře do SAE i na další trhy v regionu.

„Letos jsme přivítali patnáct nových členů, přivítali jsme CzechTourism, který je naším novým partnerem,“ říká prezident CBC Pavel Foubík. Podle zástupců CzechTourism je pro nás Blízký východ významným teritoriem, neboť turisté z této části světa u nás zůstávají dlouho a utrácejí zde hodně peněz.

Dubaj: Brána na sousední trhy

Akce pro tuzemské podnikatele nejsou zaměřeny jen na to, jak uspět v SAE, ale také jak expandovat do sousedních zemí. Čeští podnikatelé si pochvalují, že jim CBC a CzechTrade otevírají dveře do SAE i na další trhy v regionu.

„CBC už poskytuje prostřednictvím svých ambasadorů českým podnikatelům i služby v jiných zemích – Íránu, Ománu a Saúdské Arábii. V roce 2019 jsme připraveni pomoct dalším firmám i jednotlivcům. Všichni jsou v této části světa vítáni,“ říká Petr Pisecký z Czech Business Council.

Velké příležitosti pro české firmy navíc nabízí akce mimořádného významu, která čeká český i světový byznys za dva roky – tedy Expo 2020. CBC pro ni připravuje celou řadu doprovodných akcí. Ekonomika SAE není závislá jen na ropě. Nabízí českým firmám mnoho příležitostí v sektorech jako strojírenství, energetika, IT, či budování chytrých měst.

 

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme