Emiráty nemají dost lidí na jadernou elektrárnu, dohlédnou na ni Korejci

Jihokorejská společnost KHNP, která dokončuje první jadernou elektrárnu na Arabském poloostrově a stavět chce i v Česku, bude čtyři tamní bloky i servisovat. Emiráty trápí nedostatek kvalifikovaných jaderných inženýrů.



U každého nového jaderného bloku je to podobné. Stavba se oproti původním plánům protáhne, prodraží a čelí pochybnostem o bezpečnosti ze všech stran. Čtyři bloky jaderné elektrárny Barakah vzdálené 300 kilometrů na západ od Abú Zabí nejsou výjimkou. Více než s technickými či finančními potížemi však bojuje s personálními problémy.

Podle dostupných zpráv není provozovatel elektrárny, společnost Nawah Energy Company, schopen sehnat ve Spojených arabských emirátech dostatek kvalifikovaných lidí pro provoz nových reaktorů. To je také jeden z hlavních důvodů pro odložení oficiálního provozu.

Nawah proto nyní podepsala dlouhodobou smlouvu o s jihokorejskou KHNP, která elektrárnu staví. Korejci tak budou mít na starosti testování, diagnostiku, inspekci, opravy a řadu dalších činností spojených s provozem nového zdroje. Vedle toho firma dohodla i pětiletý kontrakt s další jihokorejskou firmou Doosan Heavy Industries & Construction.

„Schválením takových dohod o údržbových službách usilujeme o získání těch nejlepších mezinárodních partnerů, abychom pro Barakah zajistili bezpečný a co možná nejkvalitnější jaderný servis,” prohlásil Mark Reddemann, výkonný ředitel Nawah.

I pro korejskou firmu jde o klíčovou zakázku. Elektrárna Barakah se čtyřmi reaktory typu APR-1400 je prvním jaderným projektem, který KHNP realizuje v zahraničí. Ačkoliv další bloky má rozestavěny i doma, současná jihokorejská politika není jaderné energetice příznivě nakloněna. O to víc se KHNP snaží uchytit v cizině, a Barakah tak představuje důležitou referenci.

KHNP je přitom jedním z potenciálních uchazečů i o výstavbu nových bloků v Dukovanech. Firma má dlouhodobě v Česku zastoupení, které se minulý týden přestěhovalo do budovy Prague City Tower v Praze na Pankráci. Slavnostního otevření nových kanceláří se zúčastnil bývalý ministr dopravy a současný velvyslanec v Jižní Koreji Gustav Slamečka či bývalý premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Jan Brož

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme