Evropská Unie je připravena obnovit jednání s Thajskem o Smlouvě o volném obchodu

Po obnovení civilní vlády v Thajsku EU obnoví jednání o Smlouvě o volném obchodu s Thajským královstvím. EU je třetím největším obchodním partnerem Thajska i ASEANu a největším investorem v ASEANu. Evropské firmy označují ASEAN jako největší ekonomickou příležitost, mají zájem v regionu expandovat a naléhají na EU, aby urychlila obchodní jednání se zeměmi ASEANu.

Místopředseda thajské vlády pro ekonomiku Somkid Jatusripitak potvrdil po setkání s velvyslancem EU v Thajsku Pirkka Tapiolou, že Evropská unie je připravena obnovit jednání o Smlouvě o volném obchodu (FTA) s Thajským královstvím. Obě strany také souhlasí s obnovením jednání o FTA mezi ASEANem a EU.
Podle velvyslance Tapioly budou jednání zahájena po ustavení nové Evropské komise příští měsíc. Vyjednávání mezi Thajským královstvím a Evropskou ünií byla přerušena od vojenského puče a nastolení vojenské diktatury v roce 2014 na protest EU proti pozastavení demokracie v Thajsku. Místo toho EU vyjednávala s ostatními zeměmi ASEANu a uzavřela FTA dohody se Singapurem a Vietnamem.
Evropská Unie je třetím největším obchodním partnerem Thajska i ASEANu a největším investorem v ASEANu. Podle nejnovějšího průzkum podnikatelského sentimentu EU-ASEAN evropské firmy vidí trvale ASEAN jako region s největšími ekonomickými příležitostmi. V roce 2018 označilo 51 % respondentů ASEAN jako nejlepší ekonomickou příležitost a v roce 2019 to bylo už 53 %. Vzrostl rovněž zájem evropských firem o expanzi podnikání v ASEANu, když 70% respondentů v roce 2019 potvrdilo tento zájem, oproti 59 % v roce 2018. 94 % evropských podniků naléhá na EU, aby v roce 2019 urychlila obchodní jednání se zeměmi ASEANu.

Zdroj: Bangkok Post
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Bangkoku

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme