Evropské dotace mohou firmám pomoci řešit problémy s elektrickou energií

Rodinná firma využila dotační podpory pro realizaci fotovoltaické elektrárny a dobíjecí stanice.



  • Malé a střední podniky mohou až do 31. května 2019 žádat o dotace z Výzvy IV programu Nízkouhlíkové technologie (NUT) – Akumulace energie Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).
  • Cílem výzvy, kterou vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, je podpora projektů zaměřených na akumulaci energie.
  • Žádosti o dotace přijímá Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt OP PIK.

Dotace z programu NUT využila v jedné z předchozích výzev i rodinná firma GUMEX, a to k realizaci fotovoltaické elektrárny (FVE) a nabíjecí stanice pro firemní elektromobil. Podnik tak vyřešil problémy s dodávkami energie během energetických špiček a k tomu uspoří kolem 136 tisíc korun za elektrickou energii ročně.

Společnost GUMEX vyrábí a obchoduje s průmyslovými výrobky z pryže a plastu. Své pobočky provozuje v Česku a na Slovensku. Firma se rozhodla k realizaci FVE a nabíjecí stanice pro elektromobily v době, kdy se potýkala s problémy s proudovými špičkami. Projekt představuje chytré řešení spojující využití energie z obnovitelného zdroje energie (OZE), její ukládání a nabíjení elektromobilu, s unikátním softwarovým řešením inteligentní regulace celého systému a provozu firmy v reálném čase. „Projekt nám umožnil uspořit elektrickou energii a díky akumulaci jsme schopni bez problémů vykrývat energetické špičky, kterých dosahujeme díky provozu našich nových strojních zařízení, jako je např. 3D vodní paprsek,“ uvádí Josef Durna, ředitel pobočky GUMEX Strážnice.


„V aktuálně vyhlášené Výzvě IV programu NUT – akumulace energie je v současnosti k dispozici ještě 90 milionů korun. Těšíme se na další chytré projekty, které pomohou malým a středním podnikům uspořit energii i finance,“ říká Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace, která pomáhá podnikatelům s procesem žádosti o dotace a administruje jejich dotační projekty.

• Témata: Dotace a financování
• Oblasti podnikání: Energetika | Služby

Doporučujeme