Experti EEN z JIC úspěšně podpořili produkt MapTiler – českou konkurenci pro Google Maps

Co můžete udělat jako malý start-up, abyste dokázali konkurovat obrům, jako je Google? MapTiler využívá bezplatná družicová data z projektu EU Copernicus a nabízí klientům individuální způsoby přizpůsobení jejich map. Švýcarské železnice SBB proto nyní používají mapy od české firmy, které jsou pro ně šité na míru.



K úspěchům významně přispěly i služby na míru poskytnuté firmě experty JIC, které je členem mezinárodní sítě Enterprise Europe Network.

Produkt MapTiler#brnoregion (jedna z inkubovaných firem v rámci brněnského kosmického inkubátoru ESA BIC a zároveň vítěz ceny Copernicus Masters od Airbus) od společnosti OctoGeo je alternativou k Mapám Google. Na základě otevřených dat a softwaru s otevřeným zdrojovým kódem poskytuje mapy, které jsou snadno přizpůsobitelné, bez reklam, respektují soukromí koncových zákazníků a fungují také v uzavřeném podnikovém prostředí nebo zcela offline.

Během konzultačního programu JIC Master, který firma absolvovala v první půlce roku 2019, si vedoucí zástupci firmy formulovali vizi, poslání a hodnoty společnosti, zavedli novou hierarchickou strukturu a provozní procesy.

Rozrostli se z 8 zaměstnanců na 20, zdvojnásobili své příjmy a každý měsíc dále rostou o 10 %. V současné době používá na serverech společnosti své mapy přibližně 50 milionů lidí a tisíce jejich klientských společností mají mapy implementovány do svých produktů. Firma také s produktem vstoupila na nový trh (Francie) a připravují se na další expanzi v rámci Evropy i USA.

Jejich činnost se změnila z jednotlivých smluv o vývoji na zmenšený zavedený produkt. Bylo vytvořeno marketingové a obchodní oddělení se zaměřením na dlouhodobou strategii a use-cases, které jim pomohou vstoupit do nových průmyslových odvětví.

„Program JIC Master a související služby EEN ovlivnily v podstatě veškerý vývoj, k němuž v související době došlo. Vážíme si zejména vytvoření nové struktury řízení, přechodu z funkcí na hodnoty a četných poznatků ve všech diskutovaných oblastech. Bylo nám dáno velké množství jisker a z některých z nich jsme dokázali zapálit oheň, bylo nutné je jen správně vybrat a doufat, že nám nebude nic významného chybět,“ říká Petr Přidal, majitel firmy.

Jak již bylo zmíněno, MapTiler se stal vítězem Airbus Multi-Data Challenge organizované v rámci programu Copernicus Masters 2018. Získali poukaz v hodnotě 100 000 EUR na pořízení satelitních dat a budou těžit z technického i obchodního koučování.

Čerstvou zprávou je také získaná podpora Evropské komise z programu Horizontu 2020, kdy JIC podpořilo firmu poradenstvím v oblasti strategie vstupu do konsorcia. V projektu řízeném Institutem Max Planck společnost bude využívat satelitní data k upřesnění předpovědí kvality ovzduší, což bude mít významný dopad na zdraví nás všech.

Autorka: Lucie Hromčíková.

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme