EXPO: Česká expozice oceněna bronzovou medaií a přivítala půlmiliontého návštěvníka

Na závěr konání výstavy EXPO 2017 v kazachstánské Astaně, v neděli 10. září, navštívila expozici ČR jubilejní půlmiliontá návštěvnice paní Dina Mukuševa z kazachstánské Astany. Česká expozice rovněž obdržela od organizátorů bronzovou medaili za nejlepší rozpracování tématu výstavy, jímž bylo motto „Energie budoucnosti“.



Ředitel pavilonu Bohumil Bochňák a paní Dina Mukuševa Český stánek se tak stal jednou ze suverénně nejnavštěvovanějších národních expozic. Velmi kladně dnes jeho úroveň a obrovskou návštěvnost zhodnotil i ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

„EXPO jsem navštívil společně s početnou delegací našich podnikatelů na počátku července a ve druhé polovině srpna. Mohu proto porovnávat a musím říci, že se práce našeho týmu stále zlepšovala. Vládla tam skvělá atmosféra, lidé se před naším pavilonem fotografovali s muzikanty ve slováckých krojích a bavili se v interaktivní části naší expozice. Velmi kladně hodnotím i praktické efekty naší účasti. A to, že si kazachstánští partneři velmi bedlivě všímali našich exponátů a hned dva z projektů si vybrali pro realizaci, je podle mne nejlepší vizitkou toho, že naše angažmá bylo úspěšné. Jsem rád, že se nám podařilo naši účast na specializovaném EXPO na vládě prosadit a že se Ministerstvo průmyslu a obchodu historicky poprvé zhostilo jeho organizace na výbornou,“ zhodnotil přípravu a průběh českého angažmá na EXPO 2017 ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Kazachstán si vybral pro realizaci dva české projekty

Tím prvním je revoluční linka na zpracování běžného komunálního odpadu ekologicky šetrným pomalým termickým rozkladem, při němž se při zpracování uvolňuje energie v podobně tepla a též další v průmyslu využitelné sekundární látky. Na výstavě byla zastoupena 3D modelem PTR Power Plant projektu, který již byl realizován v Londýně. Nápad české společnosti HEDVIGA Group zaujal kazachstánské odborníky natolik, že se bude jednat o jeho realizaci i v této ekonomicky významné zemi středoasijského regionu.

Druhým projektem, který si kazachstánská strana vybrala k realizaci, je elektrobus s turistickým designem, na kterém se vedle Škody Electric podíleli i studenti UMPRUM. Na výstavě byl rovněž zastoupen funkčním 3D projektem. Elektrobus Škody Electric nabízí nižší provozní náklady a maximální ohleduplnost k životnímu prostředí než vozidla s běžnou motorizací.

Češi si odváží bronz za pojetí pavilonu na EXPO ASTANA

Jan Krs a Bohumil Bochňák s bronzovou medailíČeský pavilon na mezinárodní specializované výstavě EXPO v kazašské Astaně získal v sobotu 9. září třetí příčku za to, jak pojal téma akce: Energie budoucnosti. Zlato v této kategorii nominaci získalo Finsko, stříbrnou medaili má Singapur.

Přehlídka Expo 2017 začala v Astaně 10. června a skončila v neděli 10. září, účastnilo se 115 zemí a 22 mezinárodních organizací. Českou účast zajišťovalo ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s agenturou CzechTrade.

 „Česká účast na EXPO 2017 ASTANA si připsala úspěch v podobě bronzové sošky v nominaci Pojetí tématu výstavy „Energie budoucnosti“ v kategorii pavilonu do 400 metrů čtverečních,“ sdělil ředitel českého pavilonu na EXPO Astana Bohumil Bochňák. Bronzovou sošku si Češi odvážejí za koncepci národního pavilonu s mottem Důmyslnost řešení. Ocenění byla udělena na sobotním slavnostním ceremoniálu, který je tradičním galavečerem po dni Mezinárodního úřadu pro výstavnictví (BIE) na EXPO. Jeho historie se píše od roku 1851, tedy od první světové výstavy v Londýně

Národní expozice se soutěžily ve dvou kvalitativních kategoriích: „Design expozice“ a „Pojetí tématu výstavy“ a současně ve třech „váhových“ kategoriích podle plochy pavilonu: nad 700 metrů čtverečních, od 400 do 700 a do 400 metrů čtverečních.

Bronz pro českou expozici se podařilo vybojovat ve světové konkurenci, která na výstavě prezentovala své energetické špičky a jejich technologická řešení pro obnovitelnou a bezemisní energetiku. „Český pavilon stál především na technologiích, které Češi běžně uplatňují doma i v zahraničí,“ popsal Jan Krs, komisař české účasti na EXPO. Podle něj stojí úspěch pavilonu právě prezentaci exponátů využívaných v praxi. „ V pavilonu máme funkční turbínu pro malé vodní elektrárny od firmy Mavel z Benešova,“ doplnil František Masopust, koordinátor podnikatelského programu na EXPO.

Češi zabodovali v průběhu výstavy také u návštěvníků a kazašské vlády. Návštěvnost pavilonu překročila hranici 500 000 příchozích, což znamená, že český pavilon navštívil každý osmý návštěvník EXPO.

Laťka je pro budoucno nastavena vysoko

Den před uzavřením bran EXPO prohlásilo vedení Mezinárodního úřadu pro výstavnictví (BIE) specializované EXPO v Astaně za dosud největší jak počtem zúčastněných zemí a mezinárodních organizací, tak počtem doprovodných akcí. Za tři měsíce se uskutečnilo na výstavišti přes 3500 kulturních a odborných akcí a konferencí. Branami výstaviště prošly do sobotního večera téměř čtyři miliony návštěvníků. V průběhu akce ji navštívilo 40 hlav států z celého světa, devět nejvyšších představitelů mezinárodních organizací a 75 ministrů a státních tajemníků z více než 50 zemí.

Českou účastí na EXPO jsme zabodovali na 150 procent. Česko se specializovaného EXPO účastní poprvé, neměli jsme proto zkušenost, takže jsme byli co do očekávání minimalističtí. Laťku jsme vytáhli hodně vysoko – ocenění nápadu pavilonu, obrovská návštěvnost i lobování zájmu českých podniků,“ zhodnotil akci komisař Jan Krs. Velmi důležité bylo, aby se české firmy prosadily pro mezi světovou energetickou elitou. „Zaujali jsme nejen naším technologickým potenciálem, ale pomohli zároveň ke konkrétním výsledkům v podobě uzavřených a rozjednaných kontraktů,“ doplnil koordinátor Masopust.

Další informace o výstavě EXPO Astana 2017 najdete na webu www.astanaexpo2017.cz, aktuální dění můžete sledovat i na facebookovém profilu.

Zpracováno z podkladových materiálů Ministerstva průmyslu a obchodu a české účasti na Expo Astana 2017.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme