Export brzdí, vývoz aut zpomaluje

Bilanci zahraničního obchodu příznivě ovlivnil především nižší schodek v obchodu s kovy a ropnými produkty. Naopak nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl zejména nižší vývoz automobilů.

Výsledná statistika je tak méně příznivá, než očekávali analytici.  „Jedná se o slabý výsledek, který úzce souvisí s poklesem českého průmyslu,“ komentoval červnová čísla Michal Brožka z Komerční banky. Průmyslová produkce v červnu v České republice poklesla o 3,8 procenta.

V červnu skončila bilance zahraničního obchodu ČR přebytkem 18,4 miliardy korun. To je o pět miliard vyšší přebytek, než ve stejném období loňského roku. Trh ale čekal lepší výsledek.



 „Negativně se projevil především nižší vývoz automobilů,“ potvrzuje hlavní důvod „brzdění“ exportu Jiří Pour, ekonom skupiny UniCredit. „Z jednoho poklesu po čtyřech měsících setrvalého růstu zatím nelze usuzovat na změnu trendu, nicméně předstihové indikátory nálady v průmyslu padají již osm měsíců v řadě. Nálada padá mimo jiné kvůli rizikům z Brexitu a obchodních válek. Nasycenost poptávky po automobilech je patrná na všech důležitých světových trzích. Čeští výrobci v automobilovém segmentu tomuto nepříznivému prostředí zatím dokázali odolávat, to ale zřejmě není možné navždy,“ doplňuje Jiří Pour.

Z klíčových exportních odbytišť českého vývozu se v prvním letošním pololetí propadl export do Británie, Itálie, Švédska a Turecka. „To je výsledkem nejistoty ohledně brexitu a specifických potíží italské a turecké ekonomiky,“ uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund. „Nadmíru se daří se naopak vývozu do Ruska, USA, Japonska a Švýcarska, když ve všech těchto destinacích vykazuje český export v prvním letošním pololetí dvouciferný meziroční procentuální nárůst,“ dodává Kovanda.

Za celé první pololetí dosáhl přebytek obchodní bilance ČR přebytku 114,7 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 23,6 miliardy. Vývoz stoupl od začátku roku v meziročním srovnání o 3,9 procenta, dovoz o 2,8 procenta.

Redakčně upravená tisková zpráva ČSÚ a reakce analytiků

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme