Export do Maďarska v roce 2018 dosáhl historického maxima

Celkový obrat vzájemného hospodaření mezi Českou republikou a Maďarskem dosáhl v loňském roce rekordních 8,85 miliard EUR. Maďarsko je tak naším desátým nejvýznamnějším obchodním partnerem, který se aktuálně podílí 3 % na celkovém obratu zahraničního obchodu ČR.



  • Český vývoz do Maďarska vloni dosáhl hodnoty 5,11 mld. EUR.
  • Z tuzemských firem mají na tamním trhu šanci uspět zejména ty ze stavebního a potravinářského průmyslu, automotive sektoru, strojírenství a energetiky.

„Maďarsko patří dlouhodobě mezi naše nejdůležitější obchodní partnery. Český export do Maďarska dosáhl v roce 2018 historicky nejvyšší hodnoty 5,11 mld. EUR, dovoz pak 3,74 mld. EUR,“ říká Tibor Bial, ředitel regionálního centra Czech Trade v Budapešti, a dále dodává: „Od hospodářské krize v roce 2009 náš vzájemný obchod posiluje ročně řádově o 7–14 %.“ Pro Maďarsko je ČR 7. nejvýznamnějším partnerem s podílem 4,5 % celkového obratu zahraničního obchodu Maďarska.

Podle statistik Czech Trade působí v Maďarsku aktuálně cca 400 firem, ve kterých je alespoň částečný český podíl. Nejvíce se na tamním trhu daří společnostem fungujícím v oblastech jako automotive, strojírenství, stavebnictví, energetika, nemovitosti nebo zemědělský a potravinářský průmysl. Například v oblasti automotive je jednou ze tří dlouhodobě neznámějších a nejprodávanějších značek v Maďarsku automobilka Škoda.

Neméně známá je také Škoda Transportation – její tramvaje a trolejbusy jsou vidět skoro v každém městě. Z oblasti stavebnictví jsou velmi úspěšné firmy Ravak či Alukov, které kromě vlastního zastoupení v Maďarsku investují také do místních výrobních či skladových kapacit. V agrárním sektoru je jedním z nejsilnějších hráčů skupina Agrofert, která je s vlastní pekárnou a továrnou na výrobu slunečnicového oleje přítomná i v potravinářském sektoru. V oblasti nemovitostí pak hraje významnou roli společnost CPI Group.

Do budoucna se českým firmám v Maďarsku otevírají nové příležitosti zejména v oblasti stavebnictví. „Maďarská vláda v současnosti spouští podpůrné programy jako Moderní města nebo Maďarská vesnice, kde se mohou tamní města a vesnice hlásit o dotace na rozvoj infrastruktury a celkovou modernizaci. České firmy v těchto oborech mají rozhodně co nabídnout od opravy silnici až po smart city řešení,“ říká Tibor Bial. Programy na modernizaci a zvýšení efektivity zemědělství jsou pak šancí pro české výrobce zemědělské techniky a strojů pro potravinářskou výrobu.

Největším projektem se zapojením českých firem v Maďarsku je aktuálně kompletní rekonstrukce a modernizace rafinerií Slovnaft Bratislava a MOL Duna Szászhalombatta a výstavba nového chemického závodu na výrobu polyolu ve městě Tiszaújváros. „Celkově jde pro české firmy o zakázky v řádu miliard korun,“ doplňuje ředitel maďarského centra Czech Trade, které se na zprostředkování těchto zakázek českým firmám významně podílelo.

Další informace se dozvíte ve VIDEU a článku www.businessinfo.cz/rozhovor-madarsko.

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme