Festival Stampede v Calgary pozitivně ovlivní albertskou ekonomiku


  • Země: CA – Kanada
  • Datum zveřejnění: 10.07.2019

Tento festival je velmi důležitý pro ekonomiku Calgary, jelikož během něj navštíví město spousta turistů, kteří přijíždějí za zábavou, což obnáší velké útraty. Hotely v centrální oblasti kolem Stampede parku se zaplní, stejně tak se zvýší tržby místním restauracím a barům. Odhaduje se, že Stampede slavnosti během těchto 10 dnů přinesou calgarské ekonomice až 400 milionů dolarů. Tuto podporu přivítá lokální ekonomika, která po recesi z roku 2016 ještě stále neroste žádným závratným tempem.
Calgary také trpí nejvyšší mírou nezaměstnanosti v porovnání s ostatními kanadskými velkoměsty, a to 7,7 %. Nezaměstnanost mladých mužů ve věku 18 – 25 let je až 15 %, jelikož tito lidé tradičně pracovali hlavně v energetickém a stavebním průmyslu, které byly nejvíce zasaženy recesí. Ačkoliv se nezaměstnanost v těchto sektorech nyní již snižuje, práci obsazují spíše starší a zkušenější zaměstnanci, a tudíž nezaměstnanost mladých je stále dost vysoká.
Proto se někteří museli odstěhovat za prací do sousední provincie Britské Kolumbie, kde je více pracovních míst ve stavebnictví. Oživení díky Stampede je tedy v této době velmi příhodné. Ekonomice prospívá také nízká hodnota kanadského dolaru, což povzbudí hlavně americké návštěvníky Stampede k většímu utrácení.
Doufejme tedy spolu s calgarskými obchodníky v pěkné počasí, které přiláká ještě více zábavy-poptávajících a utrácejících turistů.

Zdroj: BNN Bloomberg
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Calgary

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme