Firma z Písecka má jen čtyři zaměstnance, přesto úspěšně exportuje do Nizozemska

Přes servis CNC strojů se Stanislav Zelenka propracoval k vlastní firmě, kde zaměstnává oba syny i svého otce. Velmi rychle po založení začala jeho společnost vyvážet do zahraničí. Zakázky pro nizozemské odběratele výrazně zrychlily růst firmy.



Export na vyspělé trhy západní Evropy nemusí být jen výsadou velkých firem s tisícovkami zaměstnanců, a dokonce ani těch středních či menších s desítkami pracovníku. Díky kvalitní práci se v zahraničí mohou prosadit i ty nejmenší firmy nebo živnostníci.

Stanislav ZelenkaUkazuje to příklad společnosti Zelenka, která uspěla se svými zakázkami v Nizozemsku. „V roce 2000 jsem začal pracovat jako servisní technik CNC strojů. Proto že mám dva syny, oba se strojní průmyslovkou, zařídili jsme si firmu na kovoobrábění,“ vzpomíná na začátky firmy její zakladatel Stanislav Zelenka.

Rodinný podnik, ve kterém kromě jeho dvou synů pracuje také otec zakladatele, sídlí v Dolním Záhoří nedaleko jihočeského Písku. Společnost funguje v oboru CNC frézování a obrábění. Nabízí kompletní servis od prodeje a servisu strojů až po výrobu jednotlivých a malosériových dílů z kovů a plastů.

Za dobu svého působení získala zákazníky nejenom v České republice, ale také v Německu, Rakousku a na Slovensku. Mezi její odběratele patří společnosti jako Velteko, Technik Partner, Seaborne Plastics a další.

„Vývoz do okolních zemí, byť nejdříve v malé míře, začal na základě poptávek v podstatě okamžitě po založení firmy,“ konstatuje Stanislav Zelenka. „Naším cílem je spokojený zákazník, soustředíme se na kvalitní práci, dodržování smluvených termínů a přesnost,“ popisuje Stanislav Zelenka firemní strategii.

Důležité bylo zaujmout

Díky ní se mu loni podařilo proniknout na další trh – do Nizozemska. „Podobných firem je u nás hodně. Ale panu Zelenkovi se podařilo zaujmout nizozemskou firmu, která u nás hledala právě takovou společnost, která umí obrábět v malých sériích,“ vysvětluje Bohumil Ševčík z vládní proexportní agentury CzechTrade, která obchod do Nizozemska pomáhala zprostředkovat. Poptávka totiž přišla ze zahraniční kanceláře CzechTrade v Rotterdamu.

Zelenka, dílna, plány

Pro firmu šlo přitom o zásadní zakázku. „V současné době tvoří vývoz do Nizozemska zhruba šedesát procent naší produkce,“ konstatuje Stanislav Zelenka. Navíc se objem poptávek a zakázek v této zemi postupně zvyšuje. Zatímco v loňském roce realizovala společnost v Nizozemsku zakázky za zhruba 10 690 eur, letos jen za první čtvrtletí to bylo za 13 874 eur. Na další zakázce v hodnotě 12 500 eur společnost pracuje v současné době a celkově očekává za letošní rok v Nizozemsku zakázky za 60 až 70 tisíc eur.

Pro českou společnost je zkušenost se zakázkami v této zemi velmi pozitivní. „Nizozemci jsou velice féroví lidé, zatím vše, co bylo řečeno, bylo i dodrženo,“ oceňuje Stanislav Zelenka. Bez pomoci vládní agentury by se přitom firma k podobné zakázce dostávala obtížně. „S veškerými dotazy mi velice ochotně pomohl pan Ševčík z CzechTrade,“ potvrzuje Stanislav Zelenka.

Zelenka, dílna

Nizozemská ekonomika slibuje stabilní růst

Nizozemsko je pro české firmy velmi perspektivní země. Tamní statistický úřad pro letošní rok očekává růst ekonomiky o 0,9 procenta vzhledem k roku 2013 a o 0,7 procenta ve srovnání se třetím čtvrtletím loňského roku. Příznivý vliv na nizozemskou ekonomiku má zejména oslabení eura vůči americkému dolaru, stejně jako výrazný pokles cen ropy. Podle ekonomů je oživení nizozemského hospodářství stabilní a vedle exportu, který se meziročně zvýšil o 4 procenta, je podporován i rostoucími výdaji domácností.

V loňském roce obchodovalo s Nizozemskem přes dva tisíce českých firem v roli exportérů, zhruba dvojnásobné množství pak z této země dovážely výrobky a služby. Odvětví, kde se především realizuje vzájemná obchodní výměna mezi oběma zeměmi, tvoří především informační a komunikační technologie, automobilový průmysl a další strojírenské obory.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí

Doporučujeme