Firmy šetří na počítačích a mobilech. Do práce si zaměstnanci nosí svoje vlastní

Pracovníci mají obvykle modernější zařízení, než jaké by měli k dispozici od podniku. Práce na jednom zařízení vede k větší efektivitě a snadnějšímu ovládání. Rizikem je ale práce s důvěrnými daty a nebezpečí jejich ztráty nebo zneužití.



Vlastní zařízení zaměstnanců, tedy počítače, tablety nebo chytré telefony, stále více pronikají do malých a středních českých firem. Vyplývá to z průzkumu „Náskok díky technologiím“, který si nechala zpracovat společnost Microsoft. Podle jejího zjištění totiž stále více firem zavedlo pravidla pro využívání techniky zaměstnanců pro pracovní účely, takzvané BYOD (Bring Your Own Device).

Ještě loni měla pravidla pro BYOD jen pětina českých firem. Teď už je to 49 procent z nich. Tím se Češi dokonce dostali nad evropský průměr, který činí 47 procent. „Víc než zdvojnásobení počtu firem, které chápou, že koncept BYOD jim pomůže, pokud ho dobře řídí, je skvělou zprávou. Ukazuje na vůli menších firem ke zlepšení jejich IT vybavení a snahu o zvýšení produktivity zaměstnanců,“ tvrdí Petr Klement, manažer divize Windows společnosti Microsoft.

Podle něj může být BYOD oboustranně výhodné řešení pro zaměstnance i zaměstnavatele. Jak ukázala loňská studie, lidé mají často doma modernější IT vybavení než v práci. Možnost používat stejné zařízení doma i v práci je pro ně jednodušší z hlediska ovládání i efektivnější z hlediska výkonu. „Zaměstnanci jsou navíc občas motivováni finančními příspěvky na BYOD, to v jejich vnímání zvyšuje atraktivitu firmy. Pro zaměstnavatele se zase snižují náklady za IT,“ dodává Petr Klement.

Obavy z úniku dat

Naopak ve velkých firmách je tento trend zatím jen okrajovou záležitostí. Podle průzkumu společnosti Intel zaměřeného na větší podniky podporuje v České republice BYOD jen 7 procent velkých firem, další 3 procenta podniků s ním sympatizují a chtějí tento trend podpořit v průběhu příštího roku. Deset procent firem se o využívání soukromých zařízení zaměstnanců ještě nerozhodlo.

Důvodem váhání jsou především obavy z možnosti úniku dat, bezpečnostních incidentů a komplikovanější správy počítačů. „České firmy z kategorie nad sto zaměstnanců i po třech letech, kdy se mluví o využívání svého vlastního zařízení na pracovišti, důkladně zvažují všechna pro a proti, které by jim BYOD přineslo. Co se ale týče využívání mobilních počítačů typu notebook či tablet, převládá dlouhodobá nedůvěra. Podle ředitelů IT celá řada soukromých zařízení zaměstnanců stále nesplňuje požadavky na firemní bezpečnost a správu IT,“ říká Pavel Svoboda, marketingový manažer společnosti Intel.

„Koncept BYOD je nepochybně zásahem do firemní infrastruktury a manažeři firemního IT v něm vidí riziko pro jednotné bezpečnostní standardy firem,“ dodává Pavel Svoboda.

Podle něj se i poměrně běžné úkony, jako je aktualizace a správa softwaru, případně oprava notebooku či tabletu, se mohou stát velkou komplikací pro chod firmy a efektivitu zaměstnance. Nejistotu vzbuzují také otázky, zda v případě poruchy mají zaměstnanci odnést například notebook do běžného servisu. Právě delší lhůta oprav je ve firmách považována za další reálné riziko konceptu BYOD. Za komplikaci považují IT manažeři také to, že by na domácích zařízeních zaměstnanci věnovali více času vyřizování svých soukromých záležitostí.

Největším rizikem je neopatrnost

Odborníci na bezpečnost potvrzují, že pro firemní data představuje BYOD potenciální riziko. To souvisí především s využíváním velkého spektra mobilních zařízení se širokou paletou bezpečnostních děr, i používání nezabezpečeného připojení v domácích sítích nebo nezabezpečených WiFi sítí.

„Se zvyšováním mobility zaměstnanců se tlak na IT oddělení v posledních dvou letech drasticky zvyšuje,“ říká William Ischanoe, odborný garant kurzů IT bezpečnosti Počítačové školy Gopas.

„Největším ohrožením bezpečnosti zůstává neopatrnost uživatelů, která v kombinaci s trendy jako BYOD staví IT profesionály ve firmách do velmi složité situace. Proto je pro zajištění bezpečnosti firem v současné době velice důležité, aby tito odborníci měli přehled o nejnovějších hrozbách a směrech vývoje a věděli, čemu čelí,“ dodává William Ischanoe.

Právě kvůli těmto rizikům roste význam nástroje pro zabezpečení dat v mobilních zařízeních. Microsoft například nabízí Enterprise Mobility Suite (EMS), který lze použít k zabezpečení citlivých dat. „EMS zajišťuje víceúrovňové ověření uživatele, uživatelům nabízí mobilní aplikaci pro zabezpečení dat nebo možnost smazání dat na dálku v případě odcizení zařízení,“ zdůrazňuje Dalibor Kačmář, manažer divize Cloud a Enterprise v Microsoftu.

Další technickou překážkou je spolupráce zařízení s různými operačními systémy. Pro práci by se proto v podnicích měly využívat takové programy, které jsou dostupné pro všechny běžné platformy, jako jsou Windows, iOS a Android.

Dalibor Dostál

Doporučujeme