Fotovoltaická revoluce? Energii ze slunce umíme vyrábět i v noci, tvrdí Australané

Vědci z australské technologické Curtin University v Perthu oznámili, že mají k dispozici revoluční novinku pro produkci elektřiny ze solární energie, jež by mohla způsobit zásadní změnu ve využívání tohoto bezemisního zdroje v komerčním i průmyslovém sektoru.



Jejich prototyp termální baterie totiž produkuje elektřinu z fotovoltaického systému i během noci.

Profesor fyziky Craig Buckley prohlásil, že nová termální baterie je součástí fotovoltaického systému, který umí vyrábět elektřinu 24 hodin denně. „Skladování energie bylo dlouho slabým místem v sektoru obnovitelných zdrojů energie. Náš prototyp baterie je schopen nejen ukládat, ale také podle potřeby uvolňovat sluneční energii bez závislosti na slunečním světle,“ uvedl.

Baterie využívá hydridy a uhličitany kovů pro ukládání tepla a zásobník pro stlačený vodík a oxid uhličitý. V noci nebo v době, kdy nesvítí slunce, se vodík nebo oxid uhličitý uvolňují ze zásobníku a absorbují teplo ze sloučenin kovů. Teplo pomocí turbíny vyrábí elektřinu.

Profesor mineralogie Chris Moran zdůraznil, že cílem projektu bylo vymyslet solární systém, který bude vyrábět nepřetržitě elektřinu sedm dní v týdnu a 24 hodin denně, a tudíž bude využitelný také v průmyslu.

„Nákladově efektivní systém skladování energie s využitím termálních baterií přinese revoluci do výroby energie z obnovitelných zdrojů na celém světě tím, že bude skutečně konkurovat fosilním palivům,“ je přesvědčen Moran.

Technologie má být integrována do tepelného Stirlingova motoru, jež se může používat v energeticky náročných průmyslových odvětvích jako je důlní sektor, uvedla univerzita. Výzkum byl finančně podpořen rovněž australskou vládou.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme