Funkční platforma na vyhledávání a podporu mladých inovátorů

V Pardubickém kraji úspěšně funguje Power Allinace, která spojila vzdělávací instituce, město, kraj a místní podnikatele do jedné platformy na vyhledávání talentů.



Evropské i české analýzy shodně ukazují, že největší překážkou hospodářského růstu je malý zájem o podnikání. Přitom malé a střední firmy tvoří většinu pracovních míst, a hlavně jsou největším zdrojem inovací a klíčem ke zvýšení konkurenceschopnosti Česka.

Na počátku všeho však stojí nápad, inovační myšlenka. Na nastavení systematického vyhledávání a rozpracování inovačních nápadů v udržitelné energetice je zaměřen evropský mezinárodní projekt Interreg Danube Energy+, které tvoří konsorcium 9 zemí včele s Německem. Jeho řešitelem je v ČR pražský PowerHUB ve spolupráci Pardubickým podnikatelským inkubátorem P-PINK a spolu s regionálními partnery, zejména pak Pardubickou univerzitou.

V prosinci loňského roku založili Power Allianci na podporu nových technologických startupů a otevření vstupu na zahraniční trhy. Vznikla platforma pro setkání mladých inovátorů s firmami, vzdělávacími institucemi, městem, investory a dalšími osobami regionálního ekosystému. Což se ukazuje jako fungující organismus, který je aktivní a vytváří podmínky pro stimulaci a motivaci nadějných mladých lidí.

Právě nyní probíhají workshopy a od listopadu bude spuštěna soutěž „Parádní nápad“ o nejlepších 10 inovačních nápadů s cílem motivovat mladé inovátory a podpořit nejlepší nápady na cestě k úspěšnému tržnímu uplatnění. Systém podpory mladých inovátorů by se měl stát trvalou součástí regionálního ekosystému.

Další informace o programu Interreg Danube Energy+ naleznete na www.powerhub.cz.

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme