Google staví již čtvrté datové centrum v Belgii

Belgie se řadí mezi průkopníky digitálních technologií a stavba dalšího, již čtvrtého, datového centra tuto pozici jenom utvrzuje. Google plánuje investovat 600 milionů euro do nového datového centra v Saint-Ghislain ve Valonsku. Jedná se již o čtvrtou investici a celková částka investovaná do datových center Googlu v Belgii se tak vyšplhala na 1,6 miliardy euro.



Nové datové centrum se bude rozkládat na ploše 90 hektarů a dokončeno by mělo být do roku 2021. Kromě růstu belgické ekonomiky tato výstavba nabídne také mnoho nových příležitostí pro české firmy z ICT sektoru.

V červnu 2019 Google oznámil novou investici ve výši 600 milionů euro do již čtvrtého datového centra v Saint-Ghislain v Belgii. Tímto se celková částka investovaná Googlem do datových center ve Valonsku zvýší na 1,6 miliardy euro. Velikost poslední investice výrazně přesahuje ty předchozí, kdy Google investoval do prvního datového centra v Saint-Ghislain 250 milionů euro, v roce 2014 přibyla nová budova za 300 milionů a v loňském roce se začal stavět třetí úsek za 250 milionů euro.

Datová centra jsou budovy, ve kterých se nachází tisíce serverů a síťových zařízení, používající se jak pro ukládání, tak zpracování počítačových dat. Google tyto servery využívá například pro svůj vyhledávač, pro zpracování videí z Youtube či ukládání fotografií díky Google Photo. Tyto servery mohou využívat také společnosti třetích stran k ukládání dat v cloudu. Stále více uživatelů využívá možnosti cloudu a pro technologické společnosti je tedy kritické navýšit kapacity svých datových serverů. Google navíc v listopadu tohoto roku uvede na trh novou platformu pro videohry Stadia, která bude také fungovat pomocí cloudu.

Čtvrtý úsek datového centra, rozkládající se na ploše 90 hektarů, by měl být dokončen do roku 2021. Úřadující předseda vlády Charles Michel se vyjádřil: „Tato nová investice v Saint-Ghislain je vynikající zprávou jak pro Valonsko, tak i pro Belgii, a ztvrzuje naši pozici jako digitálního průkopníka.“

Google zároveň investoval stejnou částku 600 milionů eur do nového datového centra ve Finsku. Další datová centra v Evropě jsou také v Nizozemí, Dánsku, Irsku, Lucembursku a Švédsku.

Belgie se i díky investicím Googlu řadí mezi pionýry digitálních technologií v Evropě. Nové datové centrum umožní růst belgické ekonomiky, zlepšení digitální konektivity mezi evropskými státy, a mimo jiné vytvoří řadu nových pracovních míst, při výstavbě i udržování chodu datového centra. Díky těmto investicím se rovněž otevírají příležitosti pro české firmy z oblasti ICT, včetně dodavatelů komponentů datových služeb.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bruselu (Belgie). Autorky: Tamara Katuščák, zástupkyně velvyslance; stážistka Denisa Chvojková.

• Teritorium: Belgie | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme