Gruzínská vodní elektrárna Jonouli 1 brněnské skupiny GEEN úspěšně zahájila svůj provoz

Zkušební provoz nově vybudované vodní elektrárny Jonouli 1 v Gruzii proběhl bez problémů. Elektrárnu dokončila brněnská investiční a inženýrská skupina GEEN v září. Výrobní kapacita elektrárny je 9 milionů kWh ročně a investice do ní přesáhla 4 miliony USD.



Skupina GEEN působí v oblasti Kavkazu od roku 2015. Nejaktuálnějším počinem je úspěšné ukončení zkušebního provozu malé vodní elektrárny Jonouli 1, která výrobní kapacitou 9 milionů kWh za rok dodá elektřinu více než třem tisícům domácností. Jonouli 1 je první z plánovaného komplexu vodních elektráren s celkovým výkonem 40 MW a investicemi přesahujícími 1,3 miliardy korun (56 milionů USD). Elektrárna Jonouli 1 je osazena dvěma turbínami české výroby o výkonu 0,95 MW.

„Kompletní výstavba MVE Jonouli 1 trvala rekordních 12 měsíců. To se nám podařilo díky mnohaletým zkušenostem s výstavbou v ČR a zahraničí,“ popisuje Pavel Petlák, výkonný ředitel GEEN Development a.s.  a dodává: „V rámci výstavby jsme museli řešit mnoho specifických problémů spojených mimo jiné s obtížně prostupným terénem a zároveň striktními zásadami ochrany životního prostředí. Museli jsme například přivést vodu dvoukilometrovým potrubím ukrytým ve skalnatém podloží či zřídit speciální průchod pro ryby“.

Celý projekt od developmentu od projekční fáze přes realizaci až po financování celého díla provedla skupina GEEN vlastními silami a své aktivity v regionu střední Asie plánuje dále rozšiřovat. V současné době probíhají přípravné projekční práce pro vodní elektrárnu Jonouli 2 o výkonu 34 MW v hodnotě přesahující jednu miliardu korun. Ekonomická návratnost soustavy vodních elektráren, jejíž dokončení je v plánu na rok 2021, činí přibližně 7 let. Skupina zvažuje i akvizice dalších vodních elektráren v oblasti a následně vybudování distribuční sítě a doplnit tak své aktivity o obchod s vyprodukovanou energií.

„Gruzie patří k zajímavým regionům vzhledem k velkému hydropotenciálu, stabilnímu podnikatelskému prostředí a proevropsky orientované vládě. Navíc v nejbližší době očekáváme liberalizaci trhu s energií, což otevírá další možnosti pro naše nové aktivity. Na dodávkách a pracích se podílejí primárně čeští a gruzínští dodavatelé,“ popisuje projekt generální ředitel holdingu GEEN, Aleš Mokrý a dodává: „Díky garantované pevné výkupní ceně na dobu 10 let je projekt investičně bezpečný. Gruzie je jedním ze stěžejních zahraničních regionů, kterými doplňujeme naše portfolio výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v České republice a na Slovensku,“ dodává Mokrý.

Nepřetržitý monitoring vodní elektrárny Jonouli 1 je prováděn z dohledového centra v Brně, kam jsou online připojeny všechny elektrárny z portfolia holdingu GEEN. Dohled je jako služba poskytován i dalším provozovatelům energetických celků.

Informace a fotografie poskytnuty GEEN Development.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme