Historicky nejúspěšnější Česko-německý hospodářský kulatý stůl v Düsseldorfu

V rámci světově největšího plastikářského a gumárenského veletrhu, veletrhu K v Düsseldorfu, uspořádal Konzulát České republiky ve spolupráci s agenturou CzechTrade v Düsseldorfu již 14. česko-německý hospodářský kulatý stůl, kterého se mimo jiné zúčastnili významní představitelé české vlády i českého a německého veletržnictví.



Pozvání na hospodářský kulatý stůl rovněž přijali zástupci většiny českých firem, které se po celých osm dní na veletrhu K prezentovaly. Česko-německého hospodářského kulatého stolu, který se konal v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie, se zúčastnilo více než 100 hostů.

14. ročník Česko-německého hospodářského kulatého stolu při veletrhu plastikářského a gumárenského průmyslu byl organizován na téma Veletržní průmysl v České republice a v Německu – perspektivy a výzvy do budoucnosti. Cílem česko-německého hospodářského stolu, který se tradičně konal v Düsseldorfu, bylo představit české dodavatelské a výrobní firmy z oboru výroby plastů, pryží a gumárenského průmyslu potenciálním německým obchodním partnerům.

Historicky nejúspěšnější česko-německý hospodářský kulatý stůl zahájili úvodními slovy Daniel Žára, konzul České republiky v  Severním Porýní-Vestfálsku, ředitelka NRW.Invest Petra Wassner a zástupce jednatele Průmyslové a hospodářské komory v Dortmundu (IHK Dortmund) Wulf-Christian Ehrich. Česko-německého hospodářského kulatého stolu se zúčastnil i náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Petr Očko, který rovněž přivítal přítomné hosty a hovořil o současných a budoucích obchodních prioritách a podpoře českého podnikání v rámci nové propagační strategie ČR „Czech Republic – The Country for the Future“.

Hlavními řečníky večera byli Jiří Kuliš, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno a.s. a Clemens Schütte, ředitel mezinárodního obchodu Messe Düsseldorf. J. Kuliš se ve svém projevu věnoval významu veletržního průmyslu v České republice a v Německu s ohledem na vzájemnou spolupráci obou zemí. Jeho německý kolega C. Schütte pak zdůraznil význam veletrhů z hlediska dnešního digitálního světa a jejich vliv na obchodní úspěchy firem. Závěrem oficiální části akce v rámci tzv. pitche představily svoji činnost jednotlivé české firmy.

Česko-německý hospodářský kulatý stůl tak potvrdil svoji dlouholetou tradici a věhlas úspěšné platformy pro matchmaking a B2B jednání.

Česká republika byla na veletrhu K, stejně jako při minulém ročníku, zastoupena dohromady 26 firmami, přičemž 15 z nich využilo možnosti prezentovat se na rekordně velkém národním stánku České republiky, který již tradičně organizovala a zaštiťovala agentura CzechTrade Düsseldorf. Činnost českého stánku oficiálně zahájil konzul ČR v Severním Porýní-Vestfálsku Daniel Žára a stánek v rámci své pracovní návštěvy Severního Porýní-Vestfálska navštívil také Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR.

V rámci národního stánku České republiky se na veletrhu K prezentovaly následující české firmy: AB MAX LISOVNA KOVÁŘOV s.r.o.BOCO PARDUBICE machines, s.r.o.EXPLAST, spol. s r.o.fortell s.r.o.GDP KORAL, s.r.o.HAJDIK a.s.HORZ spol. s r.o.Institut pro testování a certifikaci, a.s.JELÍNEK – TRADING spol. s r.o.KOH-I-NOOR PONAS s.r.o.POLYPLASTY s.r.o.Radka International s.r.o.,  Šlechta a.s.WELDPLAST ČR s.r.o.WOODPLASTIC GROUP SE.

Veletrh K je největším plastikářským a gumárenským veletrhem na světě, který se koná každé tři roky v německém Düsseldorfu. Letos jej navštívilo dohromady 225 000 návštěvníků ze 165 států světa a vystavovalo na něm rekordní počet 3 333 vystavovatelů.

Klíčovými tématy letošního ročníku veletrhu K se stala inovace materiálu, zachování zdrojů, digitalizace, funkčnost, obnovitelné zdroje energie, recyklace a udržitelnost. Právě oblasti jako udržitelnost životního prostředí, zachování zdrojů a recyklace zaznamenaly u mezinárodního publika velký zájem. Veletrh K ve své podstatě nabídl možnost rozhledu a orientace v oblasti trendů, novinek, impulsů i tendencí v plastikářském a gumárenském odvětí, vzájemné firemní a obchodní komunikace a také přístupu k možnostem a řešením aktuálních ekologických otázek.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Düsseldorfu (Německo). Autor: Mgr. Daniel Žára, konzul.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme