Hledá se půl milionu pilotů. Výrobci letadel vyhlížejí velký růst

Společnost Airbus ve své předpovědi rozvoje trhu do roku 2038 definovala boom letecké dopravy potřebou 500 tisíc nových pilotů. Nejde přitom jen o fantazírování, ale o čísla, která vycházejí z počtu letadel objednaných přepravními společnostmi.



Světová flotila osobních a nákladních letadel se podle Airbusu do roku 2038 více než zdvojnásobí ze současných téměř 23 tisíc na skoro 48 tisíc strojů s nárůstem provozu o 4,3 procenta ročně.

Vedle 550 tisíc nových pilotů to také bude znamenat potřebu 640 tisíc nových techniků. Předpokládaných 47 680 letadel zahrnuje 39 210 nových strojů, 8470 strojů zůstane v roce 2038 z dneška.

Letecká doprava odolává ekonomickým šokům a od roku 2000 se její objem více než zdvojnásobil. Stále víc hraje klíčovou roli při propojování velkých populačních center, zejména na rozvíjejících se trzích, kde patří cestování letadlem mezi nejrozšířenější na světě.

„Roční růst o čtyři procenta odráží odolnou povahu letectví, které ustojí i krátkodobé hospodářské šoky a geopolitické nepokoje. Ekonomika prospívá s leteckou dopravou. Lidé a zboží se chtějí spojovat,“ říká Christian Scherer z Airbusu.

Zvýšení letového provozu se projevuje i v Česku. Letový provoz zde v prvním pololetí letošního roku rostl o procento. Letoví dispečeři zaznamenali v českém vzdušném prostoru 427 255 letových pohybů, tedy vzletů, přistání a přeletů.

V předchozích letech provoz na českém nebi rostl výrazněji. Loni dispečeři řídili rekordních 912 815 pohybů, což bylo meziročně téměř o sedm procent více.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Petr Weikert

• Oblasti podnikání: Doprava, logistika | Letecký průmysl | Služby

Doporučujeme