Honda přesune výrobu vozů do nově postavěné továrny v Itirapina

Továrna byla stavebně dokončená před dvěma lety, ale prozatím byla kvůli ekonomické krizi uzavřená. Moderní závod na výrobu automobilů bude konečně slavnostně otevřen pravděpodobně během prvního semestru roku 2019. Výstavba továrny stála přibližně jednu miliardu brazilských reálů (necelých 6 miliard Kč). 
Výstavba nové továrny firmy Honda byla oznámena v roce 2013, tedy ještě v době, kdy brazilská ekonomika zažívala obrovský boom. I proto se firma rozhodla zdvojnásobit svou výrobu v továrně Sumaré. Jelikož zatím není jasné, kdy se brazilská ekonomika dostane opět do formy, firma se rozhodla přesunout svou současnou výrobu ze Sumaré do nově postavené moderní továrny v Itirapina. Ve výrobním závodu Sumaré zůstanou linky na výrobu motorů a jejich součástí. 
Prezident latinskoamerické pobočky Hondy Issao Mizoguchi přiznává, že by nejraději využíval naplno obě dvě fabriky, ale vzhledem k dané situaci je i tak rád, že nově postavená moderní továrna se bude moci konečně rozjet.
Jen pro porovnání, v době, kdy byla oznámena výstavba nové továrny bylo v zemi vyrobeno 3,7 milionů vozů. Minulý rok, který se již vyznačoval mírným zlepšením dosáhla výroba 2,7 milionů vozů a očekává se, že tento rok celkový počet by měl dosáhnout 3 milionů.
Podle prezidenta se zatím nepředpokládá žádné hromadné propouštění v továrně Sumaré, jelikož se počítá s tím, že část zaměstnanců bude přesunuta do nového závodu. Přesun výroby bude probíhat postupně po jednotlivých modelech až do roku 2021. Vozy společnosti Honda vyrobené na brazilském trhu představují asi 6% podílu na trhu s lehčími osobními auty.


  • Země: BR – Brazílie
  • Datum zveřejnění: 01.06.2018

Zdroj: Valor, Globo
Zpracováno kolektivem pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Sao Paulo

 

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme