Honduras je opravdovou banánovou republikou

Kdybychom hledali předobraz příslovečné banánové republiky, těžko padne tahle nálepka někam lépe než na Honduras. V přeneseném smyslu i doslova.



V tomhle státě je přiměřený chaos, a navíc jsou opravdu hlavním vývozním artiklem banány. V zemědělství pracuje polovina obyvatel, mezi další důležité plodiny patří káva a také tabák, z nějž tu vyrábějí doutníky i někteří kubánští emigranti.

Honduras má ale jednu horší vizitku, než jsou banány. V posledních letech je označován za vůbec nejnebezpečnější zemi světa z hlediska násilné kriminality. Stal se pro gangy přestupní mezistanicí při pašování drog nebo zbraní do Spojených států. Nechvalně proslulé je především město San Pedro Sula, kde je zavražděno víc než 110 lidí na 100 tisíc obyvatel ročně (to je například šedesátkrát větší kriminalita než v Praze).

Tlupy potetovaných gangsterů zvaných Maras terorizují také honduraskou metropoli Tegucigalpu. Nemají problém rekrutovat na ulici neustále nové členy mezi mladou generací, která nedostane v chudé zemi vzdělání ani práci. Pod hranicí chudoby žijí stále dvě třetiny obyvatel Hondurasu.

Šance téhle země na vybřednutí z bídy spočívá především v jejím dlouhém karibském pobřeží. Zatím tudy proudí hodně nelegálního kontrabandu, honduraská vláda by tu ale chtěla více rozvinout turistiku a obchodní dopravu. Letos se konečně po mnoha letech začíná realizovat stavba mezinárodního letiště Palmerola, které má být základním bodem zamýšleného logistického uzlu. Stavbu letiště má zajistit španělská firma Emco a stát bude 120 milionů dolarů. Z toho zhruba čtvrtinu zaplatí vláda, zbytek soukromí investoři.

V turistickém ruchu vznikla jedna z mála novodobých honduraských zakázek pro českou firmu. Na turistickém ostrově Roatán instaloval Vendelín Krkoška, zakladatel libereckého minipivovaru Vendelín, kompletní techniku na výrobu piva. Obyvatele Hondurasu tak český podnikatel učil poprvé pít pivo točené z trubek, protože do té doby znali pouze to v plechovkách.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade.

• Teritorium: Amerika | Honduras | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme