Hrozba přísnějších pravidel nastartovala v Česku dočasný stavební boom

Podle Českého statistického úřadu zažívá země stavební boom, když úřady vydaly v prvním čtvrtletí nejvyšší množství stavebních povolení pro bytové a rodinné domy za posledních 7 let. Podle odborníků může za spěch zejména fakt, že lidé už za pět měsíců budou žádat o stavební povolení za výrazně přísnějších podmínek než nyní a snaží se tedy své plány urychlit.



Stavba rodinného domu, ilustrační foto. Autor: Hynek Glos/EuroNová pravidla pro výstavbu rodinných domů začnou platit od 1. ledna. Podle evropské směrnice o energetické náročnosti budov budou rodinné domy muset mít o pětinu nižší spotřebu energie než doposud.

„Vzhledem k současnému enormnímu zájmu očekáváme pro rok 2020 v aktivitě výstavby rodinných domů ochlazení,“ říká Daniel Křížek, obchodní ředitel sítě stavebnin Pro-Doma, podle kterého společnost pozoruje výrazný nárůst poptávky po materiálech odpovídajících novému standardu nebo standardu pasivních domů, zejména v kategorii zdiva. „To hlavní, co zdraží budoucí domy, nejsou běžné stavební materiály, ale technologie, jako jsou tepelná čerpadla, rekuperace vzduchu a další, kde lze očekávat nárůst nákladů o 10 až 15 procent,“ vysvětluje Křížek.

Výjimku z přísných pravidel tvoří malé chaty, rekreační objekty, kostely a památkové budovy, příležitostně se novým nařízením mohou vyhnout i některé průmyslové areály. Majitelé již postavených domů také nic řešit nemusí, pokud se v rámci jejich rekonstrukce nebude jednat o zásadní přestavbu.

Kromě rostoucí ceny budou mít nová pravidla také vliv na samotné užívání nových domů. „Snižování energetické závislosti rodinných domů je rozhodně chvályhodná činnost, nicméně neměla by být ovlivňována jejich primární funkce jako místa, kde trávíme velkou část života,“ říká Štěpán Toman z architektonické kanceláře Ting. Sám vidí problém například v tom, že v případě dodržení standardů pasivního domu probíhá výměna vzduchu přes rekuperační jednotku, což v důsledku znamená omezenou možnost přímého větrání.

Unijní země mají podle směrnice o energetické náročnosti budov zavést a uplatňovat minimální požadavky u všech budov, zajistit certifikaci jejich energetické náročnosti a také povinné pravidelné inspekce topných a klimatizačních systémů. Kromě toho musejí státy zajistit, aby od roku 2021 měly všechny nové budovy „téměř nulovou spotřebu energie“. Směrnice také žádá, aby byly ve všech budovách, které často navštěvuje veřejnost, vystaveny certifikáty energetické náročnosti. To by mělo podle komise „zvýšit povědomí veřejnosti o významu účinné spotřeby energie a motivovat k renovaci budov“.

Evropská unie plánuje do roku 2020 snížit roční spotřebu energie v Evropě o 20 procent. Na budovy připadají zhruba dvě pětiny celkové konečné spotřeby energie a více než jedna třetina emisí CO2 v unii.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Petr Weikert, foto: Hynek Glos.

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme