I ve Finsku je zájem o česká letadla

Prezentace malého letadla typu Zlín-143 české výroby předcházela neformálnímu jednání Rady EU pro konkurenceschopnost ve finských Helsinkách. Uskutečnila se na letišti Vantaa, kam právě tímto strojem společně přiletěli ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a jeho náměstek Vladimír Bärtl.



„Letecký sektor je jednou z prioritních oblastí průmyslu České republiky. Efektivně se v něm propojuje výzkum, vývoj a technologické inovace,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodal: „Český letecký průmysl je velmi významným exportním artiklem, většina tuzemské výroby jde do zahraničí.“

Cestu letadlem typu Zlín-143 české výroby zvolili zástupci České republiky z praktických důvodů. Roli mimo jiné sehrála příležitost zúčastnit se Rady EU pro konkurenceschopnost v Helsinkách a možnost prezentovat finské straně český letecký sektor prostřednictvím konkrétního letadla tuzemské výroby užívaného v civilním i vojenském provedení.

„Seznámení s modernizovaným českým letadlem zorganizoval odborné veřejnosti, médiím i finskému ministerstvu obrany český zastupitelský úřad v Helsinkách. Skutečnost, že českému letounu důvěřuje vicepremiér ČR pro přepravu přes část Evropy, zaujala vedle médií i ostatní delegace na Radě pro konkurenceschopnost; potvrdila, že letadla v Česku umíme,“ doplnil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro Evropskou unii a zahraniční obchod Vladimír Bärtl.

• Teritorium: Evropa | Finsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme