Indie se probouzí, nahradí Čínu v čele nejrychleji rostoucích ekonomik

Rostoucí obavy českých exportérů o budoucnost či dlouhodobě chřadnoucí stavební podniky by mohla vyléčit stejná receptura. Stále více příležitostí na české firmy čeká v Indii. Země, kterou velká část tuzemské veřejnosti stále vnímá spíše jako chudý rozvojový stát, má totiž našlápnuto na absolutní světovou špičku.

České firmy, které trápí dopady krize na Ukrajině a protiruských sankcí na jejich export, by se neměly bát podívat dál na východ. V Indii se totiž rodí nová ekonomická velmoc, která během dvou let získá důležité prvenství.



Světová banka předpovídá Indii, že do roku 2017 vystřídá Čínu v pozici nejrychleji rostoucí světové ekonomiky,“ upozorňuje Milan Hovorka, náměstek ministra průmyslu a obchodu. Podpořit vzájemnou obchodní výměnu obou zemí by mělo také letošní setkání premiérů.

„Věříme, že indický trh pro nás představuje mnoho zajímavých příležitostí. Budeme se snažit, abychom pomohli českým firmám vstupovat na indický trh,“ dodává Milan Hovorka.

Indie sází na stavbu letišť

Konference Make in IndiaJednu z příležitostí pro české podniky vidí v ambiciózním plánu Indie na výstavbu a modernizaci sítě letišť. „Nevyrábíme sice velká letadla, ale patříme k několika málo zemím, které mají kapacity a odborníky pro výrobu malých letounů. Rádi bychom pomohli Indii také s výstavbou malých letišť,“ podotýká náměstek ministra průmyslu a obchodu.

O rozsahu budoucího růstu indické ekonomiky svědčí některé z plánů indické vlády. Ta představila například projekt Průmyslového koridoru Dílí-Mombaj (Delhi-Mumbai Industrial Corridor neboli DMIC). Ten by měl s pomocí koridoru pro nákladní železniční dopravu vytvořit páteřní území o délce 1483 kilometrů. Celková výše investice by se měla vyšplhat na 90 miliard amerických dolarů, tedy zhruba 2 bilióny a 250 miliard korun. Kromě veřejných peněz by měly obří projekt financovat i soukromé investice.

„Cílem je zvýšit podíl zpracovatelského průmyslu na HDP země a vytvořit síť inteligentních a udržitelných měst, kde bude výroba klíčovým ekonomickým odvětvím,“ vysvětluje Manjeet Malik, prezident Indicko české obchodní komory. Ta nedávno uspořádala konferenci Make in India, která představila českým firmám potenciál indické ekonomiky.

Ekonomický koridor by měl pomoci nejen dalšímu růstu ekonomiky, ale i proměně indické společnosti. „Každé město bude mít špičkovou infrastrukturu, pohodlnou veřejnou dopravu, efektivní zásobování vodou i odpadové hospodářství, fungující energetický systém,“ dodává Manjeet Malik.

Země tak podle něj není pouze příležitostí pro české firmy, které chtějí do Indie vyvážet svoje výrobky, ale také pro české investory. A mohla by být cílem rovněž pro české stavební společnosti. Kromě letišť totiž chystá i výrazný rozvoj silniční sítě.

Indie investuje miliardy dolarů do dálnic

Indie, dopravní stiuace, New DelphiDo té chce Indie investovat 3,8 miliardy amerických dolarů, za které hodlá vybudovat 4,86 milionů kilometrů silnic a dálnic. Z toho má být 100 tisíc kilometrů takzvaných národních dálnic. Celkem bude Indie do rozvoje dopravní infrastruktury investovat 19 miliard dolarů.

V minulosti bylo pronikání na indický trh velmi časově náročnou záležitostí. To se však mění a Indie chce lákat zahraniční exportéry a investory také na přívětivější podnikatelské prostředí. Součástí tohoto procesu jsou některá deregulační opatření a kroky vedoucí ke zjednodušení administrativy. Například licenci pro podnikání v oblasti průmyslu mohou zájemci nově vyřídit 24 hodin denně a sedm dní v týdnu prostřednictvím eBiz portálu.

Obchod mezi ČR a Indií má přitom na co navazovat, zboží mezi oběma regiony proudilo nejpozději od 9. století našeho letopočtu. Samozřejmě o mnoho živější je tradice vzájemných vztahů z období po druhé světové válce.

I díky tomu mají české firmy v očích svých indických partnerů dobrou pozici. „Česká republika je spolu se Švýcarskem a Polskem na nejvyšších příčkách v zájmu indických podnikatelů o rozvíjení spolupráce,“ vysvětluje Mandar Sardesai ze společnosti MDS Business Solutions Private Limited.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme