Indie zažívá boom elektronických tendrů

Indie vydá až pětinu svého HDP na veřejné instituce, a právě tento sektor proto patří mezi významné zadavatele zakázek. V posledních letech navíc významně roste objem i počet kontraktů nasmlouvaných pomocí elektronických platforem. Stále oblíbenější je Vládní elektronická burza zakázek (GeM).



GeM (Government e-Marketplace) se stala od svého spuštění v roce 2016 vlajkovou lodí ve využívání elektronických nástrojů k efektivnějšímu zadávání veřejných zakázek. V nedávno skončeném finanční roce (duben 2018–březen 2019) bylo realizováno 170 tisíc obchodních transakcí v hodnotě 3,3 mld. USD. Meziročně jde o čtyřnásobný nárůst objemu transakcí, počet prodejců se zdvojnásobil. Zvedl se také počet kategorií a produktů nabízených více než 200 tisíci prodejci pro 34 tisíce zaregistrovaných vládních organizací. Portál umožnil prosadit se i menším dodavatelům, podle statistik 42 % transakcí realizují malé a střední firmy.

S pomocí informačních technologií vládní instituce zvyšují transparentnost, efektivitu a zrychlují nákupy. Platforma GeM nabízí elektronické aukce, reverzní aukce a agreguje poptávku. Uživatelům tak usnadňuje získat co největší hodnotu za co nejnižší cenu. Poslední verze portálu označovaná jako GeM 3.0 nabízí účinné vyhledávání zboží a služeb, porovnání cen v reálném čase, využívání vzorových nabídek a poptávek, agregaci poptávek a také umožňuje hodnocení dodavatelů.

Mezi nejprodávanější výrobky patří výpočetní technika, kopírky, automobily, nábytek a dále služby jako je doprava, zabezpečení budov nebo úklid prostor. Celkem 24 svazových států a federálních teritorií Indie podepsalo memorandum o porozumění s GeM. Pro usnadnění plateb se do projektu zapojilo také dvanáct indických bank. Portál pomohl ušetřit státním institucím 15 až 25 procent nákladů.

Platforma eliminovala několika úrovňové a opakované ověřování a rozhodování na straně veřejného sektoru, čas dodávek se dramaticky snížil. Dodavatelům systém nabízí nové možnosti kontraktů bez zprostředkovatelů a garantuje jim rychlejší platby za dodané zboží a služby. Odhaduje se, že průměrná doba dodání se zkrátila z původních 30–60 dnů na 10–15 dnů. Elektronická burza veřejných zakázek má ambiciózní cíl zprostředkovávat v budoucnu transakce v celkovém objemu 4–5 % HDP Indie.

Webový rozcestník pro další platformy a portály významných veřejných zadavatelů tendrů včetně jednotlivých svazových států Indie naleznete zde.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dillí (Indie). Autor: Milan Touš, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme