Indonéská vláda založila investiční fond pro budování infrastruktury

Indonéská vláda založila první samostatný investiční fond jako alternativu ke státnímu financování národních projektů strategické infrastruktury, které realizují státní podniky (SOE). Nová společnost Bandha Investasi Indonesia, nazývaná též BUMN Fund, byla založena proto, že vláda hledá cesty k financování infrastruktury z jiných zdrojů než ze státního rozpočtu.


  • Země: ID – Indonésie
  • Datum zveřejnění: 06.08.2018

Státní investiční firmy Bahana Pembinaan Usaha Indonesia (BPUI) a Danareksa založily novou společnost prostřednictvím svých dceřiných společností Bahana Kapital Investa a Danareksa Capital. Od nově založené investiční společnosti se očekává, že zajistí propojení finančních prostředků od potenciálních investorů s plánovanými projekty infrastruktury, které potřebují finanční podporu. Potenciální investoři se budou rekrutovat jak ze stávajících státních společností, zejména v oblasti finančních služeb, jako jsou pojišťovny a penzijní fondy, tak i ze soukromých domácích a zahraničních firem.

Ministerstvo státních podniků zdůvodňuje založení investičního fondu tím, že takto  se infrastrukturní projekty již nebudou spoléhat výlučně na státní rozpočet a financování ze státních podniků. Do nově vytvořeného investičního fondu se zapojilo šest státních podniků z finančního sektoru – jako zakládající investoři. Jedná se o pojištovací společnosti Jasindo, Asuransi Jasa Raharja a Asabri, penzijní pojišťovna Taspen a pojišťovatelé úvěrů Jamkrindo a Askrindo.

Těchto prvních šest společností investuje své finanční prostředky do investiční společnosti Bandha Investasi, která bude finanční prostředky jednak investovat na akciových trzích nebo přímo investovat do infrastrukturních projektů vlády. Představa fondu Bandha Investasi je taková, že nová společnost bude fungovat jako globální soukromé kapitálové společnosti typu Blackstone Group LP a Saratoga Capital Management, LLC ve Spojených státech, které zajišťují a investují finanční prostředky do projektů a dalších finančních nástrojů souvisejících s infrastrukturou. V současné době působí v Jihovýchodní Asii celá řada státních investičních fondů, např. Temasek Holdings v Singapuru nebo Khazanal Nasional Berhad v Malajsii.

Finanční prostředky fondu budou dosahovat během dvou let přes 125 mil USD

Vláda předpokládá, že finanční prostředky podléhající nové společnosti by měly v příštích dvou letech dosahovat přes 125 mil USD. Do roku 2022 se očekává, že společnost bude spravovat prostředky v hodnotě 842,85 mil USD. V prvním období bude nový státní fond investovat své finanční prostředky do pravidelných podílových fondů SOE (státních společností) a do omezených podílových infrastrukturních fondů.

Jak bude fond růst, bude se také podílet na přímém investování do infrastrukturních projektů, které jsou zajištěny vládními finančními institucemi S arana Multi Infrastruktur (SMI) a Indonesia Infrastructure Finance (IIF).Zatím není rozhodnuto, na kterých projektech se bude investiční fond podílet a financovat je, protože je na v současnosti výběr ze 114 vládních infrastrukturních projektů v celé Indonésii. 

V této souvislosti ekonomičtí analytici dovozují, že nový státní investiční fond by se mohl v průběhu stát nejen správcem finančních prostředků potřebných k financování infrastrukturních projektů, ale také pomáhat soukromým domácích i zahraničním investorům při výběru projektů, které jsou nejziskovější. To by bylo ve stávajícím velkém množství projektů, kde je pro zahraniční investory situace často velmi nejasné, velmi důležité vodítko pro definování investičních priorit. Vetší finanční angažovanost státu a jedno finanční centrum namísto desítek různých institucí vstupujících a zaštiťujících různé infrastrukturní projekty by mohly pomoci zahraničním investorům poskytnout místní poznatky o projektech, do kterých by chtěli investovat.

Domácí ekonomové v optimistické atmosféře založení nového fondu ovšem také připomínají, že hledání financí u domácích investorů nemusí být jednoduché. Domácí investoři totiž primárně vyhledávají investice, které jim poskytují rychlé a vysoké výnosy. Což zatím státní infrastrukturní projekty nenabízejí. Takže zatímco velké penzijní fondy mohou investovat své finanční prostředky jako alternativu ke svým dosavadním investicím, tak jiné zejména menší finanční fondy bude obtížnější získat pro spolupráci.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláe CzechTrade v Jakartě.

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Indonésie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme