Inflace přibrzdila, dál ale zdražuje zelenina i pivo

Růst cen v červnu zpomalil, když činil meziročně 2,7 procenta. To bylo o 0,2 procentního bodu méně než v květnu. Přesto dál rostou zejména náklady na bydlení a potraviny. Brambory dokonce zdražily na nový rekord.



Maso zdražilo o 3,9 procenta, pekárenské výrobky a obiloviny o 3,2 procenta. Zelenina meziročně podražila skoro o čtvrtinu. „Nejdramatičtější fázi cenového růstu však už mají brambory i další zelenina typu cibule nebo zelí za sebou. Důvodem rekordního zdražování brambor je loňské sucho a třetí nejhorší úroda v historii sledování od roku 1920,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Czech Fund.

„Částečně kvůli loňskému suchu ale zdražuje také třeba pivo, jež se vyrábí i z chmele a ječmene, tedy plodin rovněž nepříznivě zasažených loňským prakticky celoevropským suchem,“ podotýká analytik Kovanda. Cena piva tak byla meziročně vyšší o 5,4 procenta.

Dovolená vyjde dráž

Stravování v restauračních zařízeních podražilo oproti loňsku o 4,4 procenta a ceny ubytovacích služeb o 2,6 procenta. Výrazně podražily dovolené s komplexními službami, celkem o více než šest procent.

Na zvyšování cenové hladiny měly opět velký vliv také ceny bydlení. Zvýšilo se nájemné z bytů o 3,9 procenta, vodné a stočné rostlo shodně o 2,6 procenta, cena zemního plynu se zvýšila o 3,6 procenta. Růst cen elektřiny pokračoval tempem 10,4 procenta.

Zlevnily oděvy nebo telekomunikace

Naopak přibrzdění růstu cenové hladiny v červnu pomohlo například meziroční zlevnění oděvů o 3,1 procenta. O 1,3 procenta klesly také ceny poštovních služeb a telekomunikací. „Inflace by v příštích měsících mohla zamířit ještě níže a dostat se na dohled dvouprocentního cíle ČNB. Vzhledem k tomu, že zřejmě dojde k výraznému navýšení spotřebních daní, nebude návrat na cíl rychlý ani v příštím roce,“ míní ekonom Petr Dufek.

Nejvyšší inflaci má Rumunsko, Slováci jsou na tom jako Češi

V kontextu Evropy se Česká republika drží s inflací zhruba uprostřed. Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu zemí eurozóny byla podle bleskového odhadu Eurostatu za červen 1,2 procenta. Nejvíce ceny rostou v Rumunsku, o více než čtyři procenta. Naopak se skoro nezdražuje na Kypru. Téměř identicky jako Česká republika je na tom s inflací Slovensko.

Zdrojem je tisková zpráva ČSÚ a komentáře analytiků

• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme