Inflace v září mírně poklesla, ale jen díky zlevnění dovolených

Proti loňsku se zvýšily především ceny za bydlení, levnější byly naopak dovolené nebo oděvy. Statistiku zveřejnil Český statistický úřad.

„K meziměsíčnímu poklesu inflace přispěly v září především levnější dovolené s komplexními službami (pokles o 23,6 procenta). S koncem letní turistické sezóny se jedná o tradiční obrázek, když ceny dovolených pravidelně v září klesají. Oproti minulým rokům byl však letos pokles cen dovolených ještě výraznější, než je obvyklé. O něco levnější byly v září i potraviny, a to především zelenina či máslo,“ komentuje inflaci analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta. Meziměsíčně přitom oproti srpnu klesly spotřebitelské ceny o 0,6 procenta, což je největší meziměsíční pokles za posledních třináct let.



„Pokud by se ceny dovolených nezměnily, tak by výsledně i meziměsíční růst inflace byl de facto nulový. Výrazně levnější dovolené tak meziměsíční vývoj spotřebitelské inflace poměrně významně zkreslily,“ konstatuje Novák. Zároveň připomíná, že meziměsíčně dražší byly v září naopak oděv a obuv a s ohledem na začátek nového školního roku se zvýšily ceny v oddíle vzdělávání.

Výrazně podražila elektřina či brambory

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka přetrvává problém vysokého růstu nákladů spojených s bydlením. „Meziroční růst spotřebitelských cen byl znatelný u elektřiny, která zdražila o 9,9 procenta. Již tradičně rostly i další ceny v oddíle bydlení. Například ceny nájemného vzrostly o 3,8 procenta a ceny vodného i stočného shodně o 2,6 procenta,“ uvádí ekonom. „V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl znatelný růst cen u brambor o 40,3 procenta, uzenin o 7,6 procenta či jogurtů o šest procent. Naopak ceny vajec se snížily o 13,2 procenta, olejů a tuků o 10 procent či ovoce o 7,4 procenta,“ pokračuje Štěpán Křeček.

Zvýšení sazeb nezafungovalo

Podle Patrika Rožumberského, ekonoma ze skupiny UniCredit, nenachází dřívější razantní zvyšování úrokových sazeb ČNB adekvátní odezvu v poklesu inflace. „Ačkoliv ta se v září snížila, pohled na její strukturu ukazuje, že se tak dělo výhradně díky tradičně kolísavým cenám potravin a sezónnímu zlevnění dovolených. Pokud bychom inflaci očistili o kolísavé a sezónní faktory, tak k jejímu poklesu nedošlo. Typickými příklady položek, do růstu jejichž cen se promítl vliv stále vysoké poptávky v ekonomice, byly vzdělávání či stravování a ubytování,“ podotýká Rožumberský.

„V nejbližším období od ČNB změnu úrokových sazeb nadále nečekáme vzhledem k četným nejistotám ve vnějším prostředí. Pokud už by ke změně sazeb mělo dojít, sázíme spíš na jejich zvýšení než pokles,“ dodává ekonom.

(red)

 

• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme