Inovace mění světovou energetiku. Je to šance pro české firmy

Inovace v oblasti technologií solárních a větrných elek­tráren, akumulace energie či elektromobility od základů mění světovou energetiku. Globální proměna energetických zdrojů nabízí investiční příležitosti také českým podnikům. Oborová brožura ke stažení.



Proměny energetiky ve světě jsou dnes branou k miliardovým investicím. Podpoří světovou ekonomiku a vytvoří další exportní příležitosti. Celkový přínos prostřednictvím růstu HDP do roku 2050 se odhaduje na 52 bilionů amerických dolarů.

Většina investic do energetiky poplyne na obnovitelné zdroje a energetickou účinnost. Součástí investičních příležitostí budou také náklady na proměnu sítí a posilování flexibility řízení zdrojů.

Příležitosti v dynamicky se rozvíjející moderní energetice začínají objevovat rozvojové státy v Africe, Jižní Americe nebo Asii. Jde o velké infrastrukturní projekty solárních či větr­ných parků, posilování sítí, budování akumulace energie, ale také propojení solární energetiky a baterií.

Čeští vývozci mají zelenou

To vše je příležitosti pro české výrobce moderních energetických technologií. Exportní příležitosti pro moderní energetiku byl název semináře, který proběhl v říjnu na České národní expozici „The Country For The Future“ na brněnském výstavišti (v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu 2019).

Seminář představil tuzemským exportérům konkrétní trhy, na které se vyplatí zaměřit. Zástupci agentury CzechTrade a České exportní banky radili vývozcům, jak na zahraničním trhu uspět i jak získat potřebné financování. Na semináři vystoupil i ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček.

„Jsem velmi hrdý na to, že Česká republika patří, co se týče energetiky, mezi světovou špičku. Česká stopa je součástí velkých projektů klíčové energetické infrastruktury desítek zemí. Ať už se jedná o technologie pro ekologizaci elektráren, vysoce účinné turbíny, jaderné reaktory, informační a řídicí systémy, bezpečnost a zvyšo­vání účinnosti energetických zdrojů, převodovky, pohon pro větrnou a přílivovou energetiku, kogenerační jednotky, turbosoustrojí a další,“ připomněl ministr.

„Šikovné tuzemské firmy umí velmi dobře také výzkum v oblasti bateriových či jaderných technologií. Tedy tolik potřebnou přidanou hodnotu a inovace. Budou udávat směr České republiky podle nové hospodářské vize Czech Republic: The Country For The Future,“ doplnil Karel Havlíček.

S ohledem na udržitelnost a budoucí generace se podle vicepremiéra klade čím dál větší důraz na snižování uhlíkové stopy a četnější využívání obnovitelných zdrojů energie: „Jde o příležitost, kterou bychom si neměli nechat ujít. Koneckonců i proto existuje vládní uhelná komise, která útlum uhlí a budoucnost této problematiky řeší. Spolu se zástupci všech, kdo by se k tématu měli vyjádřit. To znamená z pohledu vědy, byznysu, státu i životního prostředí.“

Brožura ke stažení ve formátu PDF

 Zapojení moderní energie – brožura (7,2 MB)


jap

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme