Inovátoři z mce Pharma mění svět potravinových doplňků

Česká firma mce Pharma vstoupila na trh s unikátními doplňky stravy před dvěma lety. Už dnes ale znají přípravky, které pomáhají lidem s migrénou, bolestmi kloubů či oslabenou imunitou, po celém světě.



Je sychravé listopadové ráno a my s tretrami na nohou kličkujeme mezi pejskaři v pražské Stromovce. Podnikatelka Jana Hronková tu sportuje pravidelně: Už několik let absolvuje pětkrát týdně v Královské oboře sedmikilometrový „zdravotní“ běh.

„Po pětačtyřicítce jsem se po sportu vždycky cítila unavená a bolely mě klouby. Pomohly mi až kurkuminové tablety. Navíc se mi po nich uleví nesmírně rychle,“ říká aktivní padesátnice. „Vidíte, že mi nestačí ani mladíci,“ dodává s úsměvem.

Přestože se udržuje fit a dbá na zdravý životní styl, dobře ví, že věk nezastaví. „Navíc od mládí trpím na angíny. Z doplňků stravy jsem zkoušela chlorelu, GS extra strong multivitamin či echinaceu s obsahem vitaminu C a zinku. Trochu mi pomohly, ale opravdová změna přišla až s Neo Curcumin Supplement a přípravkem Immuno Colostrum,“ prozrazuje.

Zázračné mlezivo

Produkty s takzvaným kolostrem jsou oblíbené po celém světě. „Kolostrum neboli mlezivo je prvotní mléko, které má díky svému jedinečnému složení mimořádně blahodárné účinky. Obsahuje vysoké množství imunoglobulinů – protilátek, které jsou součástí imunitního systému. Kromě toho obsahuje laktoferin, aminokyseliny, enzymy, vitamíny či minerály. Působí blahodárně na imunitní systém, regeneraci či proti alergiím,“ vypočítává Andrea Doležalová, výkonná ředitelka firmy mce Pharma, která zmíněné doplňky stravy vyrábí.

Progresivní firma z Bílovce na Novojičínsku, která letos na podzim uspěla v soutěži Exportní cena DHL UniCredit, vyvíjí a vyrábí inovativní doplňky stravy, doplňková krmiva pro zvířata a také kosmetiku.

Ačkoli vstoupila se svými výrobky na trh teprve loni, už dnes vyváží do 17 zemí světa a má dceřinou společnost v Kanadě.

„Na to, jaké úspěchy jí provázejí, je historie mce Pharma krátká. V portfoliu máme přibližně třicet doplňků stravy a bezmála deset doplňkových krmiv pro psy a kočky,“ shrnuje Andrea Doležalová.

Nesnesitelná lehkost podnikání?

Cesta k prosperitě bývá dlouhá a trnitá, v případě firmy z Bílovce to tak úplně neplatí. V čem tedy tkví tajemství jejího úspěchu?

„Základem našeho úspěchu je vlastní vývojový tým složený ze specialistů z řad potravinářů, technologů a farmaceutů. Od začátku spolupracujeme s českými univerzitami: VŠB-TU, Ostrava s centrem nanotechnologie, Veterinární a farmaceutickou univerzitou Brno nebo Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Mezi nejprestižnější patří spolupráce s 1. lékařskou fakultou UK v Praze a pracovištěm BIOCEV (Biotechnologické a biomedicínské centrum AV a UK). Ze spolupráce vzešly tři doplňky stravy na bázi orálně rozpustných tablet s prokázanou vstřebatelností aktivních látek,“ prozrazuje ředitelka.

Jde o již zmíněný přípravek s kurkuminem a další doplňky se zaměřením na migrénu a podporu spánku. Téměř zázračný účinek přípravků spočívá především v rychlé vstřebatelnosti aktivních látek – a to už v ústech, kde se rozpustí.

„Nechcete polknout tabletu a zbytečně dlouho čekat, až zabere, nebo dokonce nezabere vůbec? Tak přípravky z mcePharma určitě zkuste,“ radí Jana Hronková.

Co potvrdila vědecká studie?

First-pass efekt je běžný u klasických tablet, kdy aktivní látka prochází trávicím traktem a následně játry, přičemž je zčásti odbourána a snižuje se účinnost podané dávky. U firmou mce Pharma vyvinuté ODT formy k first-pass efektu nedochází – aktivní látka je absorbována a vstřebávána už v dutině ústní a v horní části jícnu a ve větší koncentraci. To zajišťuje mnohonásobně silnější a rychlejší nástup účinku (u přípravku s kurkuminem 220x zvýšenou rozpustnost a 200x vyšší buněčnou absorpci látky).


Praktikantka jógy

Andrea Doležalová je renesanční bytostí. Stejně jako Jana Hronková je i ona aktivní nejen ve své práci. Mimo jiné miluje jógu a zdravý životní styl.

Její spojení s firmou, jež je součástí českého soukromého holdingu Vivesa holding, tedy bylo logické: „Využila jsem dlouholeté zkušenosti z farmacie, své nekompromisní nároky na kvalitu a v neposlední řadě také kontakty. Jsem vyznavačkou zdravého životního stylu, praktikantkou jógy a ženou, která dbá na své zdraví. Tato změna směru byla velmi lákavá a je tomu tak dodnes,“ říká.

V oblasti farmacie a zahraničního obchodu pracovala od roku 2003, několik let zastávala pozici ředitelky nákupu a logistiky v sesterské společnosti IMCoPharma.

„Idea vyvinout vlastní excipient vznikla právě ve firmě IMCoPharma. Později jsme projekt přesunuli do samostatné společnosti a zaměřili se na vývoj a výrobu finálních produktů – doplňků stravy. Některé vývojové projekty vznikají společně. IMCoPharma je například spoluautorem patentu na zpracování kurkuminu,“ prozrazuje.

Firma ale neuspokojuje jen vyznavače zdravého životního stylu. Radost z toho, co nabízí na trh, mají i majitelé domácích mazlíčků.

„K vývoji doplňkových krmiv pro malá zvířata jsme se dostali díky spolupráci s významnou českou společností, působící v této oblasti. Na podzim roku 2017 u nás poptávali ODT excipient, který z důvodu ochrany know-how nenabízíme k prodeji. Nabídli jsme jim zakázkový vývoj žvýkacích tablet a vznikla z toho unikátní řada vysoce vstřebatelných tablet pro psy a kočky, kterou jsme letos uvedli na trh. Kosmetiku s kolostrem jsme do portfolia zařadili na základě poptávky našich klientů,“ dodává Andrea Doležalová.

Neusnout na vavřínech

Ačkoli se mce Pharma rychle prosadila doma i na zahraničních trzích, nechtějí její zástupci rozhodně spát na pomyslných vavřínech. Plánují oslovovat nové klienty v zahraničí a cílem je další expanze.

„Každoročně vynakládáme nemalé finanční prostředky na prezentaci na zahraničních veletrzích, kde nás klienti mohou navštívit. Za zmínku stojí zejména Ženeva, Dubaj nebo Šanghaj. Snažíme se pochopit specifika jednotlivých exportních teritorií a nabízet produkty přizpůsobené místním potřebám a požadavkům. Kombinace těchto faktorů nám umožňuje zvyšovat renomé v zahraničí a rozšiřovat aktivity na nové trhy,“ shrnuje Andrea Doležalová.

Některé produkty mcePharma putují do světa pod vlastní značkou, jiné se ukrývají pod privátním brandem. Doplňky stravy z Bílovce znají zákazníci v zemích Evropské unie, ale také v Saudské Arábii, Spojených Arabských Emirátech nebo Jordánsku.

„Připravujeme se na expanzi do Koreje, kde budou naše výrobky dostupné snad již v příštím roce. Založili jsme pobočku v Kanadě, našim cílem pro rok 2019 je expanze do severní Ameriky,“ prozrazuje další plány Andrea Doležalová.

Svět byznysu na inovacích stojí

Inovace jsou zaklínadlem doby. Kdo v časech Průmyslu 4.0. neinovuje, jako by nebyl, zní unisono z řad podnikatelských organizací, které se obávají zaostávání českých firem a snižování jejich konkurenceschopnosti v globálním měřítku.

Přesto existuje řada tuzemských podniků, které právě díky inovativnímu přístupu šíří dobré jméno našich výrobků za hranicemi. A mce Pharma je jedním z nich.

„Všechno ve světě byznysu stojí na inovacích, svět doplňků stravy a doplňkových krmiv není jiný,“ potvrzuje Andrea Doležalová.

„Doplňky stravy bývají poměrně jednoduše kopírovatelné, stačí Vám k tomu zkušený technolog. Naše produkty, zejména tablety, jsou ale postaveny na vlastním excipientu a unikátních technologických postupech typických spíše pro farmacii. Konkurence je v našem oboru velká, ale věříme, že naší výhodou jsou vlastní vědecké studie a unikátní technologické zpracování,“ prohlašuje.

V současnosti je v procesu patentová ochrana na zpracování kurkuminu. Žádost podala firma v roce 2017 v České republice, letos ji rozšířila na celou EU, USA a Kanadu. „Pevně věřím, že v budoucnu přibydou další projekty, které budou hodny smysluplné patentové ochrany,“ doplňuje Andrea Doležalová.

„Celý výrobní a vývojový proces máme pod vlastní střechou a pod kontrolou, to je pro nás důležité. Zákazník může kdykoliv přijet na audit dokumentace a výroby, což je pro něj zárukou kvality,“ připomíná ředitelka fakt, že se vyrábí výhradně v Bílovci.

Za největší úspěch firmy považuje unikátní portfolio, které vyvinuli sami a jehož know-how chrání. Cesta „vlastního vývoje pokročilých řešení“ je finančně náročná, ale firmě z Novojičínska se vyplácí.

„Inspirujeme se ve farmacii, ať už z pohledu terapeutických trendů, tak i v trendech spotřebitelských. Lidé jsou unavení z polykání tablet, hledají uživatelsky přívětivé formy, proto se zaměřujeme na tablety a práškové směsi rozpustné v ústech. Nevyrábíme produkty, které organismus nedokáže využít. Takových je bohužel na našem trhu mnoho,“ dodává ještě manažerka.

Potřebná pomoc CzechTrade

Ačkoli se české produkty s visačkou top kvality prosazují ve světě samy, firma z Novojičínska si velmi cení pomoci klíčového partnera tuzemských podniků při cestě na zahraniční trhy. Tím je státní agentura pro podporu obchodu CzechTrade.

„S agenturou CzechTrade spolupracujeme dlouhodobě, potkáváme se při různých příležitostech, ať se jedná o školení nebo setkání s jejich zástupci na zahraničních trzích. Spolupracovali jsme na expanzi do Španělska, kam jsme nabízeli funkční čokolády, ale sami jsme nenašli správné partnery, což se v obchodě stává. Proto její pomoc velmi oceňujeme,“ dodává.

Firma mce Pharma v kostce

V roce 2017 dosáhla firma obratu 12 milionů Kč a zisku 1,8 milionů Kč. Mce Pharma začala s vývojem na konci roku 2014, ale první výrobky (doplňky stravy, krmiva pro zvířata, kosmetiku) prodala až v roce 2017. Aktuálně má sedm kmenových zaměstnanců, některé zaměstnance (účetní oddělení nebo pomocný personál) sdílí s Vivesa holding. V 21. ročníku Exportní ceny DHL společnost zvítězila v kategorii Malá společnost.


Jakub Procházka

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl | Služby

Doporučujeme