Írán zaplatil pojišťovně EGAP starý dluh

Íránská centrální banka převedla do České republiky dlužnou částku ve výši 7,5 milionu EUR. Jde o pohledávku, která vznikla před zavedením sankcí u íránské banky Saderat.



„Na tento starý obchod byla íránská státní záruka, i proto bylo uzavírání nových pojistných smluv složitější. Zaplacením pohledávky se otevírají možnosti pro pojišťování nových případů,“ vysvětluje dopady generální ředitel EGAP Jan Procházka.

Pojišťovna EGAP přitom v minulosti (v letech 1995 – 2010) pojistila do Íránu export za více než 15 miliard korun a evidovala bezproblémové splácení pohledávek u více než 50 obchodních případů. Jediným problémem byl právě dluh banky Sadreat. O jeho splacení vyjednávala pojišťovna s íránskou stranou déle než rok. „Íránská strana věděla nejen od nás, ale i od zástupců Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva průmyslu a obchodu, že tento nesplacený případ je pro nás velkou překážkou pro uzavírání nových obchodů spojených s financováním a pojištěním, tlak na splacení byl tak nejen od EGAP,“ dodává Jan Procházka.

Od uvolnění sankcí v lednu loňského roku EGAP pojistil do Íránu pouze jeden obchodní případ – vývoz doplňků stravy. Potenciál pro český export je přitom obrovský – především v oblasti automobilového průmyslu, energetice, důlní technice, petrochemickém průmyslu, v dodávkách zemědělských a potravinářských technologií či zdravotnické techniky. Další možnosti pak představuje obnova technologií, které české firmy do Íránu v minulosti vyvezly.

Írán se tak stává další zemí, kde se podařilo vymoci staré pohledávky a otevřely se možnosti pojišťovat nové obchodní případy. V loňském roce se pojišťovně EGAP podařilo vymoci všechny staré pohledávky z Kuby. To umožnilo nastavit nový teritoriální limit pro české exportéry. Právě v oblasti vymáhání starých pohledávek byl EGAP v loňském roce mimořádně úspěšný. Na své účty připsal 905 milionů korun. „Tlak na vymáhání starých pohledávek je jednou z našich hlavních priorit, v řadě případů je to komplikované, ale využíváme všech možností, které máme k dispozici,“ dodává generální ředitel EGAP Jan Procházka.

• Teritorium: Asie | Írán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme