Itálie: 33% nárůst ceny jízdenek MHD v milánské metropoli


  • Země: IT – Itálie
  • Datum zveřejnění: 06.02.2019

Město Milán má v otázce zvyšování cen jízdenek jasno. Od dubna letošního roku plánuje zvýšení ceny jízdenky veřejné hromadné dopravy o 33 %, a to na 2 EUR. Ještě však stále není rozhodnuto, hlavní slovo v tomto ohledu bude mít Region Lombardie, který tomuto zvýšení může dát zelenou. Ten však má ke zdražení výhrady, takto vysoká cena spíše odrazuje využívání MHD.  
Podle výpočtů města Milán by zvýšení ceny jízdenek z 1,5 EUR na 2 EUR nemělo zatížit rozpočty rodin a těch, kteří využívají ročního předplatného: to by mělo zůstat nezměněno. Novinkou by navíc mělo být bezplatné jízdné pro osoby mladší 14 let. Dále díky integraci tarifů mnoha milánských zón by měla být nakonec doprava pro spoustu subjektů levnější. Zdražení se tak dotkne především turistů a občasných cestujících.
V Miláně žije téměř 1,5 milionu obyvatel. Dopravní systém však obsluhuje celou metropolitní oblast, ve které žije okolo 4 milionů obyvatel.
Důvodem ke zdražení je deficit v rozpočtu, který by v tomto roce měl dosáhnout schodku 171 mil. EUR. V loňském roce stál provoz MHD 825,8 mil. EUR, z čehož 62,5 mil. EUR stála stavba linky M55. Město obdrželo dotaci ve výši 275 mil EUR (o 11 % méně než v roce 2011) a cestující zaplatili na jízdném 403 mil. EUR.
Jak nakonec zvyšování cen dopadne, rozhodne valná hromada místní agentury pro hromadnou dopravu.

(pozn. Na rozdíl od ČR, kdy cestující může jízdenku využívat po celou dobu platnosti v jakémkoliv dopravním prostředku, v Miláně s platným a označeným lístkem již nelze vstoupit do metra. Pokud tedy cestující nejprve využije pro přepravu tramvaj/autobus, musí si k následné cestě metrem koupit další lístek)

Zdroj: Milano Today
Zpracoval kolektiv zahraničních pracovníků CzechTrade Milán.

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Itálie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme