Jak se připravit na brexit? Ministerstvo průmyslu a obchodu přináší přehledný návod

Velká Británie opustí Evropskou unii 29. března o půlnoci středoevropského času. Její odchod znamená zásadní změnu pro podmínky obchodování. Přehledně o všem, co brexit znamená pro podnikatele, informují materiály MPO.



Ačkoliv méně než tři týdny před odchodem není známo, zda Velká Británie opustí EU na základě dojednané výstupové dohody, či zda odejde bez dohody, je třeba se připravit. Obzvláště druhý ze scénářů, tzv. tvrdý brexit či anglicky „no deal“, přinese od 30. března zásadní změny pro obchodování s Velkou Británii. Velká Británii se v tomto scénáři totiž ocitne přes noc mimo Evropskou unii a zaručen bude jen minimální standard garantovaný pravidly WTO. Podmínky obchodu tak budou podobné tomu, který probíhá mezi Českou republikou a Spojenými státy, Indií či Austrálií.

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto připravilo přehledné infografiky, kde se dozvíte, jaký je stav vyjednávání, jak se připravit obnovení cel, změny regulatorních pravidel, co brexit znamená pro automobilový sektor nebo pro poskytovatele služeb. Zároveň infografiky obsahují celou řadu užitečných odkazů. Tyto informační materiály ministerstva budou také postupně zveřejňovány na sociálních sítích MPO.

 Stav jednání o brexitu (188 kB)

 Brexit a cla (198 kB)

 Brexit a průmyslové výrobky (191 kB)

 Brexit a auta (287 kB)

Poznámka: pdf soubory obsahují aktivní prolinky

Nepřehlédněte:
Dopadům brexitu nejen na české podnikatele je věnován průběžně doplňovaný a rozšiřovaný SPECIÁL portálu BusinessInfo.cz.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí

Doporučujeme