Jednání českých výrobců zdravotnické techniky v Etiopii

Ve dnech od 9. do 13. května 2019 se v Addis Abebě konal 1st Addis Chamber International Medical Trade Fair. Česká expozice v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie prezentovala výrobky členů Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnické techniky.



Představitelé českých výrobců zdravotnické techniky a členů Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků – firem TSE České Budějovice, MZ Liberec, Linet a Borcard Medical se v Addis Abebě zúčastnili mezinárodního zdravotnického veletrhu Addis Chamber International Medical Trade Fair. Firmy přijely do Etiopie v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie a na výstavišti se prezentovaly společně na českém stánku, který organizovalo velvyslanectví ve spolupráci s místní obchodní komorou. Česká expozice získala ocenění jako nejlepší na veletrhu.

Mimo účasti na veletrhu absolvovali představitelé českých firem předem domluvená separátní  jednání se zástupci etiopských nemocnic jak státního, tak charitativního a soukromého sektoru. Zvlášť Proběhla také setkání s etiopskými dovozními společnostmi. Diskuse o možnostech spolupráce pokračovala i na recepci, kterou u příležitosti účasti českých firem na veletrhu uspořádal velvyslanec Pavel Mikeš  a které se zúčastnilo na 70 etiopských hostů.

Česká nabídka v oblasti neonatální péče, gynekologie a zejména centrální distribuce medicinálních plynů vzbudila u etiopských partnerů značný zájem a například v soukromé nemocnici St. Gabriel došlo na předání konkrétních požadavků. Jednání se neomezila jen na etiopské hlavní město a účastníci projektu měli možnost seznámit se s provozem okresní nemocnice ve 150 km vzdáleném městě Butajira.

Nejednalo se o ojedinělou ad hoc akci na podporu českých exportérů zdravotnické techniky v Etiopii, ale o součást komplexnějšího akvizičního tlaku, který bude nadále pokračovat. Průnik na etiopský zdravotnický trh není s ohledem na jeho ochranářskou povahu a opatření v oblasti devizového hospodářství jednoduchý. Ovoce zde přináší trpělivost, soustředěný tlak a znalost prostředí. Jedním z bezprostředních pozitivních výsledků této cesty do Etiopie tak byla i konkrétní diskuse s místním zkušeným potenciálním zástupcem o zahájení registrací zúčastněných českých výrobců.

Informace poskytnuta Zastupitelský úřadem České republiky v Addis Abebě (Etiopie). Autor: Martin Lubojacký.

• Teritorium: Afrika | Etiopie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme