Jednoduché daně online? Už v roce 2020, tvrdí ministerstvo

Projekt MoJe (moderní a jednoduché) daně je podle ministerstva financí těsně před spuštěním. Online finanční úřad, který prý začne v Česku fungovat ve 4. čtvrtletí roku 2020, je podobný internetovému bankovnictví. Vyřizování daňových povinností má být jednoduché, rychlé a přehledné.



Revoluční změnu v podobě výrazného zjednodušení daní slibuje Babišova vláda už několik let. Součástí projektu MoJe daně je online finanční úřad, který je podle ministryně financí Aleny Schillerové těsně před spuštěním. Osud nového zákona o dani z příjmů je zatím ve hvězdách.

Systém má nabídnout milionům poplatníků přehledné rozhraní a jednoduché vyřizování daňových povinností. Některé z nových funkcionalit jako automatické vyplňování daňových formulářů, osobní daňový kalendář či přístup bez komplikovaných autorizací, představili na konci června zástupci rezortu financí médiím.  

Inspirace v Estonsku

„Inspirujeme se v zemích, které v elektronické komunikaci veřejné správy ušly největší kus cesty, například v Estonsku. Neděláme si ambice, že lidé začnou platit daně rádi, ale chceme jim tuto nepříjemnou povinnost maximálně usnadnit. Aby se online finanční úřad uchytil a lidé jej začali opravdu aktivně využívat, musí nabídnout intuitivní, inteligentní a srozumitelné rozhraní,“ říká Schillerová.

„Po přihlášení do on-line finančního úřadu v něm občan najde většinu údajů vyplněnou, případné nejasnosti mu pomůže vyjasnit praktický průvodce, daň se mu sama spočítá a v případě přeplatku se automaticky odešle i žádost o jeho vyplacení. Proto by toto nové rozhraní mohlo být zajímavé pro většinu poplatníků,“ věří ministryně.

Uživatelé systému mají mít lepší přehled o svých daňových povinnostech. Po jednoduchém a (údajně dokonale zabezpečeném) přihlášení budou mít k dispozici stav svého osobního daňového účtu či daňový kalendář. Ten ukáže, jaké povinnosti mají podnikatelé vyřízené, a které je teprve čekají. Účet uživatele bude obsahovat i přehled písemností, obsahující informace o tom, jaká podání již byla odeslána.

Jednodušší přiznání

Pomocí notifikací systém upozorní uživatele na blížící se daňové povinnosti. Potřebné informace mohou dostávat i na svou e-mailovou adresu. Projekt MoJe daně má také usnadnit vyplnění a odesílání daňových přiznání.

„Údaje zadané ve formuláři se následně automaticky vypočítají, zkontrolují a má-li poplatník přeplatek, tak dojde i k vyplnění žádosti o jeho vrácení. Uživatelům budou k dispozici všechny elektronické formuláře, nabízené Finanční správou. Původní formuláře budou postupně nahrazeny novými. Ty pomůže uživatelům vyplnit praktický průvodce,“ doplňuje generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Lidé se na portál budou moci přihlásit prostřednictvím tzv. e-identity, tedy nových občanských průkazů vybavených kontaktním čipem. Finanční správa zároveň jedná i o možnosti využít identitu pro přihlašování do internetového bankovnictví (tzv. SONIA), čímž by se systém zpřístupnil více než 5,5 milionu uživatelů, již internet banking běžně využívají. Samozřejmostí bude přihlášení prostřednictvím datových schránek.

Projekt MoJe daně bude propojen s Portálem občana. „Veškeré činnosti na projektu budou provozovány v prostředí se zajištěnou maximální možnou mírou zabezpečení,“ ujišťuje mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

S využitím tiskové zprávy Ministerstva financí ČR

• Témata: Daně a účetnictví
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme