Jihokorejský prezident slibuje větší podporu AI

V pondělí prezident Mun Če-in oznámil, že se vláda chystá uvolnit a rozšířit dotace na podporu rozvoje odvětví spojených s umělou inteligencí a během roku bude vytvořena národní strategie pro umělou inteligenci.

Ve svém projevu na Developers View 2019 – největší akci spojené s umělou inteligencí v Koreji – slíbil prezident Mun zvýšenou podporu tohoto odvětví prohlášením, že již přišla éra umělé inteligence. Poukázal na skutečnost, že Korea má dobré znalosti a zkušenosti v ICT a dalších spřízněných oborech, a prohlásil, že nejlepších výsledků by se mohlo dosáhnout, pokud se korejský vývoj umělé inteligence zaměří na její využití v odvětvích, ve kterých má země náskok před ostatními, například ve strojírenství, či polovodičích. 

Vládní pomoc soukromému sektoru by se měla skládat ze čtyř částí. První z nich bude zefektivnění legislativy a zrušení rozdělení odvětví, což přispěje rychlejšímu vývoji umělé inteligence. Zároveň se bude vláda podílet na vytvoření tzv. nového globálního modelu spolupráce a taktéž se zaměří na přilákání talentů z jiných zemí do Koreje. 

Druhou částí vládní podpory bude pomoc korporacím při generaci zisků v tomto odvětví. Dle slov prezidenta, vláda uvolnila 1,45 miliardy dolarů na podporu datového, síťového a AI odvětví. Součástí této pomoci bude také podpora startupů a lepší přístup k veřejným informacím. 

Třetí část podpory bude založena na zvýšení používání umělé inteligence veřejností, čehož by se mělo dosáhnout zpřístupněním programů všem věkovým kategoriím, a poslední částí plánu je vytvoření tzv. AI vlády, tj. vlády, která bude používat umělou inteligenci ve vládních procesech.

Zdroj: Korea Herald (http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20191028000724)
Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade v Soulu

• Teritorium: Asie | Korejská republika | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme