Jižní Čechy hostem v Linci

Každý rok pořádá město Linec jarní street festival a pozve si pokaždé některou ze spolkových zemí nebo jiný evropský region, který se zde prezentuje svými dovednostmi, kulturou a gastronomií.


  • Země: AT – Rakousko
  • Datum zveřejnění: 22.05.2019

Letos zavítaly do Lince sousední Jižní Čechy, které to měly takříkajíc přes kopec. Cesta mezi krajskou metropolí Českými Budějovicemi a hornorakouským Lincem zabere autem jen necelou hodinu a půl.

Nejdřív se sice zdálo, že počasí udělá pořadatelům čáru přes rozpočet, ale již v průběhu prvního dne přestalo pršet a oteplilo se. Jihočeští vystavovatelé mezitím stavěli a dekorovali své stánky a přístřešky a připravovali se na příval prvních návštěvníků. Během odpoledne se náměstí a přilehlé ulice v centru města začínaly pomalu plnit. Na hlavní ulici Landstrasse se mohli lidé potkat např. s výrobci keramiky, kožených sandálů, zdobených perníků, ale také ochutnat čerstvě ugrilovaná žebírka či klobásy a dát si k tomu dobře vychlazené pivo od pivovarů Kněžínek, Beeranek či Klostermann. Náměstíčko Taubenmarkt patřilo na tři dny destinaci LIPNO a její turistické nabídce.

Na náměstí Promenade vznikla za krátkou chvíli středověká vesnička, jejíž obyvatelé nabízeli pestrý umělecký program pro děti a dospělé. Hlavní náměstí Hauptplatz, kde na pódiu vystupovaly mimo jiné folklorní taneční skupiny a jihočeské dechovky, se proměnilo do malé jihočeské vesnice. Zde byli k vidění např. představitelé lidových řemesel jako je řezbářství, kovářství, brašnářství nebo sklářství a bylo možné zakoupit si některý z jejich uměleckých výtvorů. Samozřejmě zde také nesměl chybět pavilón jihočeského pivovaru Budvar, který je v Rakousku velmi oblíbený. O chutné občerstvení se pak postarali studenti SOŠ a SOU Jindřichův Hradec se svými lívanci a bramboráky a stánek Naše farma s bizoními burgry. V 18:00 hodin se čeští a rakouští veřejní představitelé postarali o slavnostní zahájení celé akce. První řečnicí byla Hejtmanka jihočeského kraje Ivana Stráská, která všechny návštěvníky srdečně uvítala a vyzvala je, aby se alespoň na jeden den stali Jihočechy. Pro přátelství a udržování dobrých vzájemných vztahů mezi oběma regiony se vyslovili mimo jiné česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, starosta města Linec Klaus Luger, hornorakouský hejtman Thomas Stelzer či ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek. Ten společně s Waltrem Prödlem z agentury Linzer City, hlavním pořadatelem celé akce, poděkoval všem, kteří se na přípravě akce podíleli. Partneři akce byli např. Czechtourism, Velvyslanectví České republiky v Rakousku, agentura CzechTrade, Kronen Zeitung, pivovar Budvar, Interreg – Rakousko-Česká republika.

V následujících dnech se úspěch celé akce jen stupňoval a to nejen díky krásnému počasí. Celková návštěvnost za 3 dny průběhu akce se odhaduje na 300 000 návštěvníků.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Vídeň.

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Rakousko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme