Junckerův plán posílá do Česka miliardy. Firmy budou moci rozjet rizikovější projekty

Do Česka dosáhl jeden z hmatatelných důsledků takzvaného evropského Junckerova plánu. Evropský fond pro strategické investice, jeden z hlavních nástrojů plánu šéfa Evropské komise na podporu investic a rozvoj pracovních míst, se zaručí bezmála dvoumiliardovou sumou za podporu, kterou má v Česku získat zhruba 250 malých a středních podniků.



Peníze mají podpořit celkem téměř 43 tisíc pracovních míst po celé zemi a poskytovat je bude Evropská investiční banka (přes svůj Evropský investiční fond) a Česká spořitelna. Smlouva, kterou zaručil Junckerův fond, zahrnuje záruku ve výši 76,5 milionu eur (1,96 miliardy korun), která pokryje případné ztráty stávajícího portfolia ve výši kolem jedné miliardy eur. Záruka tak umožňuje České spořitelně poskytovat podnikatelům vyšší úvěry. „Podle nejnovějšího investičního průzkumu EIB trpělo v uplynulých třech letech 20 procent malých podniků v České republice kvůli nedostatečnému financování,“ uvedl viceprezident EIB Vazil Hudák.

Takzvaný Junckerův plán rozvoje investic v Evropě už podle odhadů podpořil vznik více než 750 tisíc pracovních míst a zvýšil hrubý domácí produkt Evropské unie o 0,6 procenta. Tedy tak alespoň hovoří údaje Evropské komise. Plán podle ní aktivoval investice za 360 miliard eur (9,4 bilionu korun). Dvě třetiny z nich přitom pocházejí ze soukromých zdrojů.

Šéf komise Jean-Claude Juncker investiční plán předložil v roce 2014 s cílem podpořit investice a nasměrovat Evropu k hospodářskému oživení. Do roku 2020 by měl plán podle komise celkově podpořit vznik 1,4 milionu pracovních míst a zvýšit HDP Evropské unie o 1,4 procenta.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Petr Weikert

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme