Kancelář na venkově. Zahraniční firmy budují své backoffice v českých regionech

Důvody jsou stejné. Drahé nájmy a drahá pracovní síla přiměla firmy alokovat centra podnikových služeb z dříve populární Prahy právě tam. Podle aktuálního průzkumu společnosti ABSL platí, že již více než polovina těchto zaměstnanců působí mimo hlavní město.

Pro zahraniční investory z tohoto oboru je podle průzkumu atraktivní zejména Brno, Ostrava, Olomouc a Plzeň, stále častěji se však zajímají i o další města, zejména ta, ve kterých jsou vysoké školy. Centra služeb v regionech dávají totiž práci lidem mnoha specializací. Vedle tradičních pracovních pozic, ke kterým patří například účetní, finanční analytik, HR administrátor, expert na zákaznické služby, databázový specialista či programátor, se objevují i pozice zcela nové, často založené na nových technologiích. Z České republiky se zákazníkům z celého světa poskytují stále kvalifikovanější služby, ať už jde o datovou analytiku, projektový management, výzkum a vývoj, či například robotizaci administrativních procesů.

Jedno trochu zlomyslné rčení říká, že každá slušná americká firma má svůj backoffice v Indii. Z trendu odsouvání administrativní podpory už ale zjevně profituje i Česko, konkrétně jeho regiony.



Obor v regionech v následujícím období poroste dokonce rychleji než v Praze. Dle průzkumu asociace ABSL, která v Česku sdružuje poskytovatele podnikových služeb, z celkového počtu 100 tisíc zaměstnanců působících v tomto sektoru jich v Brně pracuje 22 procent, v Ostravě 13 procent, v Olomouci a Plzni po dvou procentech. Na další menší města připadá pak až 13 procent zaměstnanců oboru. Ve všech těchto městech fungují vysoké školy, které produkují vhodné kandidáty s technickým, ekonomickým či jazykovým zaměřením.

„Díky vysoké kvalitě zdejší veřejné dopravy jsou velmi dobře dostupné i další lokality, které nabízejí jak kvalitní infrastrukturu, tak i dostatek kvalitních uchazečů o zaměstnání. Vše navíc za nižší náklady než v hlavním městě,“ uvádí výkonný ředitel asociace ABSL Jonathan Appleton.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Petr Weikert

Doporučujeme