Každý den nový dům. Obří 3D tiskárna postaví vesnici pro chudé

Jak zlevnit výrobu domů a umožnit důstojné bydlení i velmi chudým lidem? Řešení má americká nezisková firma New Story a startup Icon, která na nové 3D tiskárně dokáže vytisknout obydlí za jediný den. Domek o rozloze 55 metrů čtverečních by měl stát 90 tisíc korun.



Vytištěný domek má rozlohu 55 metrů čtverečních. Foto: IconBěhem minulého roku otestoval tým amerických inženýrů a odborníků na materiály novou 3D tiskárnu Vulcan II, která má rozměry 10 x 3,4 metru. Ta má revolučně změnit dosavadní výstavbu domů. Hrubou stavbu domku dokáže tiskárna vyrobit za méně než jeden den.

V tomto roce má vzniknout první vytištěná vesnice o 50 domech v regionu Latinské Ameriky. Původně to měl být Salvador, ale kvůli administrativním překážkám autoři projektu vybrali jinou lokalitu, kterou zatím nechtějí prozradit.

Nové domy mají připadnout rodinám, jejichž příjem nepřevyšuje 200 dolarů měsíčně (4500 korun). „Přinášíme futuristickou technologii domácnostem, které to potřebují nejvíce,“ prohlásil šéf neziskové organizace New Story Brett Hagler ze Silicon Valley, která spolupracuje s firmou Icon z texaského Austinu, jež vyvinula tiskárnu.

Velkoformátová tiskárna Vulcan II 

New Story chce nabídnout levné bydlení pro ty, kteří žijí v extrémní chudobě. Podílela se na výstavbě nových domů na Haiti po zemětřesení v roce 2010. Tradiční výstavba je ale pomalá a drahá. Proto byla zvolena metoda 3D tisku jako nejlevnější a nejefektivnější varianta pro stavbu domů. Od konce roku 2017 spolupracují s firmou Icon, která vyvíjí potřebné tiskárny.

Tiskárna Vulcan II umí postavit „kostru“ stříkáním betonu za méně než jeden den. Střecha, okna a další zařízení se dokončí druhý den. Důležité také bylo, aby obsluha tiskárny byla co nejjednodušší i pro místní pracovníky. Většina procesu tisku je automatizovaná.

„Seděli jsme jen hodiny u tiskárny a dívali se, jak se staví zdi,“ tvrdí k průlomové technologii šéf firmy Icon Jason Ballard. Tiskárna je navržena tak, aby mohla fungovat venku a byla dostatečně odolná pro nepřetržitou práci po několik let.

Takto postavený dům by měl stát výrazně méně než montované stavby za 7 tisíc dolarů (159 tisíc korun). Firma Icon uvádí cenu 4 tisíce dolarů (91 tisíc). Rozloha bytu je 55 metrů. Noví majitelé by měli vlastní bydlení splácet bezúročnými srážkami ze mzdy.

Firma Icon plánuje, že jednu z tiskáren využije i pro stavbu domů pro bezdomovce přímo v Austinu. Výstavbu by mělo financovat město.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák, foto: Icon.

• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme