Kde hledat chybějící zaměstnance? Mezi vysloužilými vojáky

Téměř tisícovka žen a mužů, kteří každoročně opouští řady armády, může pomoct českým firmám. Ministerstvo obrany teď spolu se Svazem průmyslu a dopravy ČR hledá nejjednodušší a rychlé řešení.



Ilustrační foto. Autor Martin Siebert/EuroNěkolik personalistů armády a ministerstva obrany před nedávnem vyrazilo na workshop, kde s nimi diskutovali zástupci mnoha firem včetně IBM či ČEZ Distribuce. Vojákům a resortním úředníkům se snažili ukázat aktuální trendy v nabírání nových zaměstnanců tak, aby i odcházející příslušníci armády věděli, co je v civilu při pohovorech a hledání nové práce čeká.

„Zaměříme se na podporu příslušníků armády, kteří odcházejí do civilu. Na webu máme uvedeny firmy, které mají o zaměstnání veteránů zájem. Chystáme pro ně prezenční i online vzdělávací kurzy a nabídneme také speed dating mezi firmami a vojáky,“ tvrdí Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz i jednotlivé firmy zpozorněly právě nyní i proto, že během několika týdnů končí kontrakt v ozbrojených silách stovkám vojáků a vojaček. Zájem o ně mají například regionální autobusoví dopravci či společnosti Autocont, Siemens, Čepro, Makro nebo ArcelorMittal Ostrava.

Že ale budou právě bývalí příslušníci armády těmi, kdo citelně vypomůže českému průmyslu a postupně nahradí stále problematičtější příval pracovníků z Ukrajiny, reálné není.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Ondřej Stratilík, foto: Martin Siebert.

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme