Kde se vyplatí postavit větrnou turbínu? Americký software určí místo a předpoví i denní výkon

Vědci z univerzity Pennsylvania State představili software, který umí určit nejvhodnější místo pro výstavbu větrné elektrárny a dokáže předpovědět i produkci elektřiny během 24 hodin. Nejdůležitějším parametrem pro ideální lokaci je stálá síla větru.



„Lidé, kteří plánují výstavbu větrné turbíny, hledají vhodný terén a průměrnou rychlost větru, jež není moc velká ani moc malá, ale stálá,“ vysvětlil Guido Cervone, jenž se specializuje na geografii a meteorologii.

Jeho tým z Pensylvánské univerzity tvrdí, že našel přesnější a efektivnější způsob, jak předpovídat rychlost větru v různých lokalitách, a tím lépe modelovat, jaký bude výkon větrné turbíny. „U elektráren s fosilními palivy nebo u jaderných reaktorů přesně víte, kolik vyrobíte energie. Ale u větru to je něco jiného,“ připomněl nevýhodu tohoto obnovitelného zdroje.

Proto je výběr míst pro stavbu větrných parků zásadním kritériem pro úspěšnost a ekonomickou návratnost tohoto druhu elektráren. Navíc američtí vědci tvrdí, že umí odhadnout, jaký bude výkon během příštích 24 hodin.

Přeskočit reklamu To může být zásadní informace pro provozovatele i pro odběratele elektřiny na straně distributora energie. „Dodavatelé elektřiny musí vědět, kolik elektřiny budou mít k dispozici den předem,“ dodal Cervone, jenž je také amatérským nadšeným jachtařem a studium síly větru je jeho vášní.

V modelování Američané využívají historických dat o síle větru za poslední dva roky pro vybrané oblasti a také analyzovali chyby předpovědí produkce elektřiny z větrných turbín ve Spojených státech.

„Zjistili jsme, že místa s vyšší průměrnou rychlostí větru jsou spojena s větší mírou nejistoty předpovídat rychlost větru,“ uvedli vědci v časopise Renewable Energy.

Investoři do větrné energie by si tak měli vybírat spíše lokality, kde nefouká ostrý vítr, ale proudění je stabilní a předvídatelnější. Modelování pravděpodobnosti síly větru může pomoci při řízení rizik větrných farem. „Pokud umíme předpovědět rychlost větru, můžeme predikovat výkon a říci, kolik budeme produkovat elektřiny v daném časovém úseku,“ zdůraznil výhodu nového přístupu Cervone.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme