Kdo platí stavbu zdi mezi Mexikem a USA?

Americký prezident Donald Trump uvedl, že stavbu zdi, která má zabránit vstupu migrantů do USA, financuje Mexiko prostřednictvím nedávno redefinované obchodní dohody mezi Spojenými státy, Mexikem a Kanadou. Trumpova zpráva přišla jen den poté, co mexická vláda oznámila, že USA budou spolupracovat na mexickém Integrálním rozvojovém plánu, jehož cílem je omezit počet lidí prchajících ze Střední Ameriky. Spojené státy tuto informaci potvrdily.
Prezident Mexika López Obrador popřel, že by jeho země stavbu zdi financovala. „Počítám s oznámením, že USA přispějí k řešení migrační krize prostřednictvím investic ve Střední Americe a Mexiku. To je to, co mě naplňuje uspokojením, protože se jedná o nový a odlišný přístup, jak čelit tomuto fenoménu. Jsou řešeny příčiny problému, lidé dostávají pracovní místa tam, kde žijí, kde mají kořeny,“ řekl López Obrador v reakci na Trumpovu zprávu.
Trumpova administrativa se snaží dosáhnout toho, aby Kongres na stavbu zdi schválil 5 mld. dolarů. Opoziční Demokratická strana je ale proti. Demokraté a republikáni, kteří stavbu zdi nepodporují, amerického prezidenta vyzvali, aby s Kongresem spolupracoval na reformě přistěhovalecké politiky. 


  • Země: US – Spojené státy americké, MX – Mexiko
  • Datum zveřejnění: 20.12.2018

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Mexico City
Zdroj: notimérica.com

Souborové přílohy

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme