Kdy se podnikatelé dočkají vysokorychlostního internetu? Operátoři většinou mlčí

Vysokorychlostní LTE internet měl být náplastí pro uživatele mobilních služeb v České republice, kteří si léta stěžovali na chabé a děravé pokrytí 3G signálem. Jenže namísto skutečných konkurenčních závodů o přízeň zákazníků jsou majitelé notebooků a mobilních telefonů u většiny operátorů svědky podobného mlžení, s jakým se předtím setkávali u 3G signálu.



Máte přístroj přijímající LTE signál a chcete jednoduše zjistit, který operátor má v současné době největší pokrytí mobilním signálem čtvrté generace? Případně jaké procento území pokryje do konce roku? Tak to máte smůlu. Většina operátorů je totiž ohledně pokrytí LTE signálem podobně neochotná, jako před lety u 3G pokrytí.

Jak utopit celková čísla o LTE za stovkami podrobností

na stavbě tabletZdatně jim u toho sekunduje Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který sice na speciálních internetových stránkách k LTE signálu uvádí desítky, možná stovky dílčích dat, nicméně jasná čísla pro jednotlivé operátory v rámci celé České republiky na jeho webu nejsou k nalezení.

Největším prohřeškem telekomunikačního úřadu je, že nikde neuvádí celkové procento pokrytí území pouze LTE signálem pro jednotlivé operátory. Na jeho stránkách jsou k dispozici mapy, kde jsou však odděleně uvedena data zvlášť pro LTE pásma 800, 1800 a 2600 MHz a UMTS pásmo 2100 MHz. Případně všechny tyto sítě dohromady. Celkové procento pokrytí pouze LTE jako takovým však chybí.

Stejně jsou na tom i tabulky pro jednotlivé kraje či okresy, celkové údaje pro celou ČR opět chybějí. Navíc statistiky vůbec nezahrnují pásmo 900 MHz, ve kterém buduje rychlý mobilní internet Vodafone, a které nebylo součástí aukce LTE kmitočtů. Pro běžného uživatele tím pádem mají stránky jen velmi omezenou vypovídací hodnotu. Pozitivním aspektem webu je jeho aktualizace.

„Informace na těchto stránkách jsou aktualizovány ve zhruba měsíčních intervalech o nová data zaslaná operátory,“ říká Nikola Šedová z oddělení komunikace ČTÚ. Naopak grafika stránek působí dojmem, jako by vznikly v dobách internetového pravěku, nikoliv v roce 2014.

Přesná čísla neposkytují ani všichni operátoři. „Konkrétní procenta pokrytí LTE neuvádíme. Hovoříme o rychlém mobilním internetu,“ uvádí na dotaz serveru BusinessInfo.cz mluvčí Vodafone Markéta Kuklová. Jenže zatímco u 4G signálu se rychlost pohybuje kolem 100 Mb za sekundu, u staršího 3G (HSPA+) připojení je to jen 43,2 Mb za sekundu. Shrnující pojem „rychlý internet“ tedy skrývá pro zákazníky výrazné rozdíly v kvalitě signálu. LTE a 3G internetem nyní Vodafone v Česku pokrývá 86 procent populace a 65 procent území.

Operátor O2 je o něco sdílnější. „Aktuálně pokrýváme nejrychlejší mobilní sítí 4G LTE zhruba desetinu populace a pokrytí postupně rozšiřujeme,“ reaguje na dotaz Lucie Jungmannová z O2. Nicméně u plánů na pokrytí LTE signálu do konce roku již uvádí opěr jen souhrnná čísla 3G a LTE internetu dohromady, což by v případě 02 mělo být zhruba 90 procent populace. U mobilního internetu je přitom mnohem důležitější údaj o pokrytí území, protože ho uživatelé často využívají na cestách, tedy mimo velká města, která údaj o pokrytí populace výrazně navyšují.

Nejlépe informuje T-Mobile

Nejkompletnější informace poskytuje T-Mobile. „Naše společnost v současné době pokrývá LTE 12 procent populace ČR a 11 procent území, na konci roku by to mělo být 51 procent populace a 73 procent území. Sítěmi LTE kromě Prahy přednostně pokrýváme méně obydlené venkovské oblasti bez 3G signálu, proto bude procento LTE pokrytí větší u území než u populace,“ říká Lukáš Hrabal z oddělení komunikace T-Mobile a dodává: „Rychlý mobilní internet 3G a LTE T-Mobile bude do konce roku 2014 pokrývat 93 procent populace ČR a 80 procent území.

Ani ČTÚ nenapoví, jak by na tom měli být ke konci roku 2014 s LTE zbývající dva operátoři. „Nikde není momentálně stanoveno, jaké pokrytí by mělo být na konci roku,“ zmiňuje Nikola Šedová z ČTÚ.

Kam dorazí superrychlý internet nejdříve?

Firmy, které zvítězily v aukci kmitočtů, by měly splnit podmínky ČTÚ. V jeho rámci byly okresy v Česku  rozděleny do dvou skupin, přičemž regiony v kategorii A by se superrychlého internetu měly dočkat dříve.

Polovinu dálnic a koridorů pokryje LTE signál 4G signálem v pásmu 800 MHz musí být do 30 měsíců od získání licence, tedy od letošního února, pokryto alespoň 30 okresů ze skupiny A. Do pěti let pak 100 procent okresů ze skupiny A a alespoň 22 okresů ze skupiny B a zároveň nejméně 50 procent z celkového rozsahu železničních koridorů, dálnic a rychlostních komunikací. Do sedmi let od získání licence musí pokrýt 100 procent okresů ze skupin A i B a všechny železniční tranzitní koridory, dálnice a rychlostní komunikace.

Podle kritérií ČTÚ se přitom okres považuje za pokrytý, pokud je na jeho 98 procentech dostupná 4G nebo 3G síť a zároveň na 75 procentech území je dostupné pokrytí v budovách. Mobilní operátoři dostali kmitočty pro rychlé sítě LTE letos v únoru poté, co v listopadu roku 2013 skončila aukce kmitočtů. Stát z ní získal zhruba 8,5 miliardy korun.

Pokud vítěz aukce podmínky nesplní, může mu ČTÚ odebrat oprávnění k užívání kmitočtů. Základní rychlost 4G internetu by měla být 100 Megabitů za sekundu. Další navýšení rychlosti umožní systémy LTE-advanced, které bude možno též provozovat na současných kmitočtech.

Lepšímu pokrytí může pomoci sdílení

V budoucnu by k růstu pokrytí území LTE signálem mohlo napomoci sdílení sítí čtvrté generace mezi všemi třemi operátory. „V současné době sdílí mobilní sítě čtvrté generace (4G LTE) společnosti O2 a T-Mobile. Tato spolupráce přinese ještě v letošním roce kvalitní služby vysokorychlostního internetu na většině území České republiky a rovněž úspory, které oběma operátorům umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb,“ vysvětluje Lucie Jungmannová z O2.

„Sdílení vysílačů navíc umožní pokrytí nejrychlejším mobilním internetem v dřívějším termínu, než stanovují podmínky aukce. Sdílení sítí čtvrté generace se týká celého území ČR mimo Prahy a Brna. O2 je odpovědné za jejich správu a provoz ve východní části České republiky, T-Mobile v západní části území. Obě společnosti přitom využívají svou vlastní síťovou infrastrukturu a udržují si zcela nezávislou obchodní strategii,“ dodává.

Letos v červnu podle ní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone oznámili, že diskutují o možném sdílení a konsolidaci mobilních sítí 2G, 3G a LTE. Předmětem stávajících diskusí je provedení analýzy možného obchodního modelu sdílení a konsolidace mobilních sítí. Analýzu provede na podkladě dat a informací od jednotlivých operátorů externí poradce.

„Po této analýze se každý z operátorů rozhodne, zda bude v projektu pokračovat. V takovém případě by byla zahájena obchodní jednání k dosažení dohody o finančních a právních podmínkách modelu spolupráce. Po dobu provádění analýzy budou operátoři pokračovat ve svých dříve naplánovaných aktivitách v oblasti rozvoje sítí,“ uzavírá Lucie Jungmannová.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme