Kolumbie má nejvyšší výdaje na obranu ze všech zemí Latinské Ameriky

Podle poslední studie SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), Kolumbie vydává významnou část rozpočtu na náklady související s bezpečností a obranou. Kolumbie se tímto stává zemí v regionu, která vynakládá nejvyšší procento HDP na vojenské výdaje. Prvenství v rámci obou Amerik drží USA.

Dle čísel z roku 2017 Kolumbie vydala na vojenské účely 3,1 % HDP, což je ekvivalent 9,173 miliardy dolarů. V žebříčku jihoamerických zemí následuje Ekvádor s 2,4 % a Uruguay a Chile se 2,1 %.

Pro rok 2019 vláda schválila rozpočet, v nemž jde značná část finančních prostředků opět do obranného sektoru. Jde o částu bezmála 33,4 bilionu pesos (přibližně 10,7 miliardy dolarů). Podle kolumbijského ministerstva obrany půjdou peníze především na posílení komplexní bezpečnostní politiky státu, zvýšení územní kontroly a udržení úrovně nejrůznějších typů ozbrojených sil v zemi.

Dle vyjádření šéfa Planeación de la Fuerza Aérea José Mauricia Mancera, od září 2018 také probíhají jednání ohledně modernizace letecké flotily kolumbijské armády a vzdušné obrany země. Mělo by se jednat o částku 1,1 bilionu pesos, která je součástí schváleného rozpočtu na obranu pro rok 2019.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade v Bogotě
Zdroje: http://www.redmas.com.co, http://www.wradio.com.co, www.defensa.com, datosmacro.expansion.com, www.eltiempo.com


  • Země: CO – Kolumbie
  • Datum zveřejnění: 24.05.2019

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Kolumbie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme