Kolumbijská obec Tocancipá přestavila projekt nového letiště Aeronautice Civil

Projekt letiště Tocancipá o rozloze 150 hektarů a 3000 m dlouhou přistávací dráhou (rozšiřitelnou na 4000 m), má za cíl stát se řešením letecké dopravy v centru země a odlehčit stále narůstajícímu objemu osobní dopravy na mezinárodním letišti El Dorado v Bogotě.


  • Země: CO – Kolumbie
  • Datum zveřejnění: 15.03.2019

Dle slov starosty obce Tocancipá a vedoucího tohoto projektu Walfranda Adolfo Forera se na plánu nového letiště pracovalo celých 8 let. Veškerá dokumentace byla předána Úřadu pro civilní letectví (Aeronatucia Civil) a již byla podána i formální žádost u Národního úřadu pro environmentální licence (ANLA).

Plán podle Forera obsahuje i návrh celkem 46 kilometrů silnic, které by spojovaly letiště s okolními obcemi a hlavním městem a také hlavní plán osvětlení a kanalizace spojených s projektem. Forero také zmiňuje, že přistávací runway o délce 3 km se může do budoucna prodloužit až na 4 km.

Starosta také prohlásil, že nechce, aby se vláda jakýmkoliv způsobem finančně podílela na budování nového letiště. Dle Forera se bude jednat o APP, kde se obec Tocancipá bude podílet 10 % a zbytek půjde ze soukromých zdrojů. Obec už zná firmy, které se aktivně zajímají o tento projekt. Jedná se o 2 kolumbijské a 2 zahraniční subjekty. Od těchto firem se očekává záruka realizace výstavby, uvedení do provozu a samotný provoz nového letiště. Ačkoliv vyhlídky na realizaci projektu jsou podle Forera více než slibné, záležet bude na konečném vyjádření vlády, Národní agentury pro infrastrukturu (ANI) a ANLA.

Tento projekt má za účel leteckou obsluhu regionu Boyacá a Santander, stejně jako města Bogotá. Nyní existují ještě dva další letištní projekty. Jedním z nich je výstavba třetí dráhy na letišti El Dorado a také výstavby druhého terminálu mezi obcemi Madrid a Facatativá v departamentu Cundinamarca.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade v Bogotě
zdroj: portafolio.co

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Kolumbie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme