Kolumbijská vláda podepsala koncesní smlouvu na výstavbu a provoz přístavu Puerto Antioquia

Ve středu 20. března vláda podepsala koncesní smlouvu na výstavbu přístavu v Karibském moři v departamentu Antioquia, který by měl ročně přepravit 6,6 milionu tun nákladu. Prohlášení prezidentské kanceláře vysvětluje, že přístav bude postaven ve městě Turbo, které leží na území Antioquie. Investiční plán počítá s částkou 300 milionů dolarů na výstavbu infrastruktury.

Součástí projektu je samotné přístaviště s pěti platformami, dvouproudový viadukt pro tranzit nákladních vozidel mezi přístavem a pevninou, který umoží průjezd až osmi těžkých kamionů. Koncese bude trvat po dobu 30 let a přístavní terminál bude navržen tak, aby sloužil kontejnerovým lodím o délce až 366 metrů a hloubce 14,5 metru.

Vláda si od projektu slibuje především rozvoj agroindustriálního subregionu Urabá, který je geograficky velmi blízko hranicím s Panamou. Vláda také odhaduje, že tento mega projekt vytvoří minimálně 6000 nových pracovních míst.

Přístav se bude nacházet v oblasti známé jako Bahía Colombia, v blízkosti koridoru Nueva Colonia a zároveň břehů řeky León. Následné spojení se zbytkem země zajistí dvě nové dálnice Mar 1 a Mar 2. 


  • Země: CO – Kolumbie
  • Datum zveřejnění: 24.05.2019

Koncesionářem je společnost Sociedad Puerto bahía Colombia de Urabá. Za rozvoj a realizaci projektu je zodpovědná firma Colombiana Puertos, Inversiones y Obras SAS (PIO SAS) společně s francouzkou námořní společnosti CMA CGM S.A., provozovatel více než 45 přístavů na světě.

Město Medellín a oblast Eje Cafetero tak budou mít novou alternativu, jak se se svým zbožím rychle dostat ke Karibskému moři. V současné době to do oblasti Urabá trvá okolo 8 hodin. Díky novým dálnicím Mar 1 a Mar 2 by to měla být doba poloviční.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade v Bogotě
Zdroj: portafolio.co

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Kolumbie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme